У жовтні Україна готується до, можливо, одного із найскладніших опалювальних сезонів у своїй історії.

Зазвичай опалювальний сезон розпочинається 15–16 жовтня, але це залежить від регіональних умов. Місцеві адміністрації вирішуватимуть, коли включатиме опалення, виходячи з того, що середньодобова температура опуститься до 8 °C протягом трьох послідовних днів, тобто дата початку може відрізнятися по всій країні.

Тарифи на опалювальний сезон 2024–2025 рр.:

Опалення: мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги залишається чинним, тому вартість теплової енергії залишиться такою ж, як і минулого року. Різниця між фактичною собівартістю та економічно обґрунтованою ціною буде покрита за рахунок державного бюджету.

Опалення
Опалення

Тарифи на гарячу воду та газ: вони також залишаться незмінними. Клієнти «Нафтогазу» продовжать платити пільгову ціну 7,96 грн за кубометр природного газу до 30 квітня 2025 року.

Тарифи на електроенергію: домогосподарства, що використовують електричне опалення, отримають нижчу ставку 2,64 грн за кВт·год в опалювальний сезон. Для інших споживачів ціна залишиться на рівні 4,32 грн за кВт·год. Однак власники двозонних лічильників можуть скористатися «нічним» тарифом, заплативши 2,16 грн за кВт·год з 23:00 до 7:00, що на 50% нижче.

Зусилля уряду спрямовані на те, щоб захистити домогосподарства від зростання видатків на комунальні послуги у суворі зимові місяці, покриваючи частину витрат за рахунок державного бюджету.

Читайте також:

Українцям підготували додаткові соцвиплати: вистачить не лише на комуналку

Як не переплачувати за комуналку взимку – хитрощі для споживачів газу

Від платежів очі на лоб полізуть: який "сюрприз" підкине комуналка у жовтні