Для стабілізації фронту та підготовки до майбутніх наступальних операцій Україні необхідно мобілізувати близько півмільйона людей, вважає ветеран АТО та військовий експерт Євген Дикий.

В інтерв'ю УНІАН Дикий пояснив, що підтримання поточної лінії фронту недостатньо - Україні також потрібні резерви для майбутніх наступів.

Він послався на заяву колишнього Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, який наприкінці 2023 року наголосив на необхідності півмільйона солдатів. Дикий зазначив, що з того часу ситуація на полі бою погіршилася, що робить цю масштабну мобілізацію ще більш актуальною.

Експерт припустив, що на додаток до початкового півмільйона Україні необхідно буде продовжувати щомісяця набирати від 20 000 до 30 000 нових солдатів для підтримки динаміки. Він висловив упевненість, що досягнення цих цифр набору стане ключовим чинником забезпечення перемоги.

Мобілізація
Мобілізація

На запитання щодо можливості протестів щодо потенційного зниження призовного віку Дикий визнав, що невдоволення вже існує. Він пояснив, що багато родин відправляють хлопчиків віком від 14 до 17 років за кордон, щоб уникнути можливості призову після того, як їм виповниться 18 років, оскільки закон не дозволяє чоловікам призовного віку залишати країну.

Він попередив, що мобілізація молоді у віці від 18 до 20 років може спровокувати подальші протести. Дикий наголосив на важливості забезпечення дотримання законів про призов, стверджуючи, що чоловіки повинні виконувати свої конституційні зобов'язання. Однак він визнав моральну складність суворого дотримання, особливо коли йдеться про молодих людей, які щойно закінчили школу. Хоча вживання заходів проти дорослих чоловіків, які намагаються уникнути призову, є більш простим, застосування тих самих правил до підлітків значно складніше.

Читайте також:

Мобілізація у стилі "лотереї": ТЦК тепер вручають повістки по-новому

ТЦК масово скасовують відстрочки від мобілізації