Навчальний рік 2024-2025 в Україні є особливими проблемами через продовження війни та енергетичну кризу.

У відповідь на це Міністерство освіти надало школам більше автономії в організації своїх освітніх процесів для забезпечення безперервності та безпеки учнів.

Тепер педагогічні поради шкіл можуть приймати рішення про тривалість навчального тижня, розклад канікул та форму навчання — очну, дистанційну чи змішану — залежно від місцевих умов.

Зимові канікули попередньо встановлені з 30 грудня 2024 року до 10 січня 2025 року. Однак у разі серйозних проблем із електромережею школи можуть гнучко змінити ці дати. Деякі установи вже розглядають можливість скасування осінніх канікул, щоби продовжити зимові, передбачаючи можливі відключення електроенергії в холодні місяці.

Для шкіл, які використовують змішаний або очний формат навчання, важливо мати поблизу притулку — близько 500 метрів від школи, щоб учні могли швидко евакуюватися під час авіанальотів.

Школа
Школа

Школи без притулків або у зонах підвищеного ризику працюють віддалено. У цих випадках змішане навчання, що поєднує видалені та періодичні очні заняття, є варіантом, якщо це дозволяє безпеку.

Навчальні установи також готуються до можливих зимових відключень електроенергії, які можуть призвести до тимчасового переходу на дистанційне навчання у періоди пікової кризи.

Для тих, хто скасовує осінні канікули, ціль полягає в тому, щоб максимально використовувати стабільний осінній період, щоб компенсувати можливі зимові збої. Цей гнучкий підхід допомагає школам орієнтуватися у невизначеності року, зберігаючи у своїй безперервність освіти.

Читайте також:

У школах запроваджуються нові суворі правила: справа дійде до поліції

У жовтні на дітей у школах чекають кардинальні зміни: чи потішить це батьків?

Масові перевірки дітей у школах: про що потрібно знати батькам