Міносвіти та науки України запустило нову ініціативу, спрямовану на вирішення проблеми необґрунтованих перепусток занять у школах.

Ще у серпні 2024 року було представлено проект змін до положення «Порядок ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку, вихованців та учнів».

Ця зміна передбачає скорочення максимального терміну відсутності учня без поважної причини з 10 до 5 днів.

В даний час, якщо дитина пропускає школу більше 10 днів поспіль без пояснення причин чи належних документів, школи повинні повідомити правоохоронні органи та служби захисту дітей.

Нова пропозиція спрямована на скорочення цього порогу відсутності до 5 днів для швидшого виявлення ситуацій, які можуть становити ризик для учнів.

За даними Міністерства, ця зміна допоможе оперативно виявляти випадки, коли дитина може пропускати навчання через батьківську недбалість, що може поставити під загрозу безпеку, здоров'я або розвиток дитини.

Так, батьки чи опікуни зобов'язані інформувати школи про відсутність своєї дитини.

Поважні причини можуть бути задокументовані такими способами:

Медична довідка: потрібна, якщо дитина не може відвідувати заняття через хворобу.

Школа
Школа

Письмова записка: батьки чи опікуни можуть надати коротке пояснення коротких відсутностей, пов'язаних із сімейними проблемами чи іншими причинами.

Для ефективної комунікації батьки можуть повідомити класного керівника по телефону або за допомогою програм для обміну повідомленнями, які використовуються у школі. Якщо усного повідомлення недостатньо, потрібне письмове пояснення.

Якщо батьки очікують, що їх дитина буде відсутня протягом тривалого часу, наприклад, через поїздки, змагання або лікування, їм рекомендується заздалегідь звернутися до адміністрації школи з офіційним запитом.

Він повинен включати відповідні документи, що підтверджують, такі як брошура змагань або медичний дозвіл.

Міністерство наголошує, що ці зміни не спрямовані на покарання. Основна мета – захистити дітей від потенційно небезпечних ситуацій.

Відсутність понад запропонованого 5-денного ліміту без поважної причини може бути ознакою сімейних проблем чи інших ризиків, які можуть вимагати втручання соціальних служб.

У перспективі Міністерство освіти та науки планує покращити комунікацію через додаток «Мрія», що дозволить батькам оперативно інформувати школи про відсутність своїх дітей.

Читайте також:

У жовтні на дітей у школах чекають кардинальні зміни: чи потішить це батьків?

Діти навчатимуться у лікарнях замість школи: батьків здивували історичними нововведеннями

Дітям у школах готують серйозну заборону: як відреагують батьки та що чекає на вчителів