Народний депутат Наталія Піпа ініціювала законопроект, спрямований на посилення використання української мови у школах.

Запропоновані зміни до Закону «Про освіту» створять обов'язкове україномовне середовище, вимагаючи від учнів спілкуватися українською мовою не лише під час уроків, а й на змінах, їдальнях, шкільному дворі та спортивних майданчиках.

Ця ініціатива спрямована на вирішення поточних проблем, коли, за даними моніторингу, лише 41% учнів використовують українську мову поза заняттями.

Основні проблеми, на вирішення яких направлено законопроект:

Мовні відмінності створюють соціальну напруженість серед учнів, що призводить до конфліктів та розбіжностей.

Учні з низьким рівнем володіння українською мовою стикаються з труднощами у навчанні, що призводить до зниження успішності та зменшення шансів вступу до вищих навчальних закладів.

Школа. Фото: YouTube
Школа. Фото: YouTube

Зміни для вчителів та батьків:

Вчителі будуть зобов'язані використовувати лише українську мову як на уроках, так і у неформальному спілкуванні на території школи. Вони також можуть робити зауваження, якщо чують, як учні говорять російською мовою.

Батьків закликатимуть підтримувати україномовне середовище, заохочуючи його використання вдома та підтримуючи шкільні ініціативи, спрямовані на підвищення рівня володіння українською мовою.

Додаткові заходи:

Законопроект також пропонує Кабінету міністрів та іншим державним органам розробити систему оцінки мовних навичок дітей, що дозволить владі контролювати та забезпечувати розвиток рівня володіння українською мовою серед учнів.

Читайте також:

Масові перевірки дітей у школах: про що потрібно знати батькам

Діти у школах харчуватимуться безкоштовно: Володимир Зеленський ухвалив історичне рішення

Діти у школах харчуватимуться безкоштовно: Володимир Зеленський ухвалив історичне рішення