Перед вживанням їжі потрібно мити як руки, а й самі продукти. Так, українці пускають під воду все: яйця, овочі, фрукти, м'ясо, гриби...

Але, пригальмуйте. Як виявилось, не всі продукти потрібно мити. Точніше навіть деякі з них взагалі заборонено мити. Що це за продукти? Запам'ятати їх легко, адже це лише 8 позицій.

Кухня. Фото: YouTube
Кухня. Фото: YouTube

1. Яйця

Курячі яйця покриті тонкою природною плівкою, що захищає їх від бактерій. Промиваючи яйця, ми можемо видалити цей захист, збільшуючи ризик забруднення. Якщо яйця трохи забруднені, краще акуратно протерти їх сухою тканиною.

2. Сира курка та риба

Мити сиру курку та рибу категорично не рекомендується. Під час промивання бактерії можуть розплескатися поверхнею раковини і стільниці, збільшуючи ризик харчового отруєння. Натомість, краще відразу готувати ці продукти, а руки ретельно мити після контакту з сирим м'ясом.

Заморожена курка. Фото: скріншот YouTubе
Заморожена курка. Фото: скріншот YouTubе

3. Червоне м'ясо

Як і у випадку з куркою та рибою, мити червоне м'ясо небезпечно. Вода може прискорити поширення бактерій, особливо якщо м'ясо розмерзалося при кімнатній температурі. Якщо необхідно, краще промокнути м'ясо паперовим рушником, щоб усунути надлишки вологи.

4. Макарони

Багато хто вважає, що промивання пасти допоможе уникнути її злипання. Насправді, крохмаль на поверхні макаронів допомагає їм краще з'єднуватися з соусом. Промиваючи макарони, ви втрачаєте цей крохмаль і погіршує смак готової страви.

5. Ріпчаста цибуля

Деякі люди миють цибулю перед нарізкою, але це недоцільно. Достатньо видалити верхній шар шкірки, що захищає овоч від забруднень. Миття цибулі може призвести до того, що мильна вода потрапить усередину, збільшуючи ризик отруєння.

Лук и чеснок
Лук и чеснок

6. Гриби

Гриби не слід мити під водою, тому що вони легко вбирають вологу та втрачають свій смак. Щоб очистити гриби від забруднень, краще скористатися сухим рушником та акуратно протерти їх.

7. Зелень

Упакована зелень, як правило, вже оброблена і не потребує додаткового промивання. Мити її не лише зайве, а й може призвести до того, що зелень стане млявою. Якщо зелень куплена на ринку, її краще промити, але відразу перед використанням.

8. Часник

Часник також не потребує промивання. Його оболонка захищає часточки, а миття може призвести до того, що часник убере воду і втратить свій аромат. Достатньо видалити верхнє лушпиння, щоб підготувати його до використання.

Часник, зображення з вільних джерел
Часник, зображення з вільних джерел

Читайте також:

Як вибрати якісне вершкове масло в магазині, щоб у ньому не було всякої гидоти: запам'ятайте ці хитрощі.

Як перевірити сир прямо в магазині та відрізнити його від підробки: ці хитрощі збережуть гроші та здоров'я.