Постійне щоденне використання Росією безпілотників Shahed протягом вересня 2024 знаменує собою тривожну ескалацію її стратегії нападу на Україну, як повідомляє «ТСН».

Усього було запущено 1339 БПЛА, з яких українські сили успішно збили 1107 та придушили інші за допомогою засобів радіоелектронної боротьби. Це постійне використання Shahed в першу чергу спрямоване на виснаження протиповітряної оборони України, змушуючи її виснажувати ресурси, такі як зенітні ракети, а також розкриваючи місцезнаходження систем оборони.

Військовий експерт Роман Світан пояснює, що Росія використовує безпілотники Shahed, щоб виснажити оборону України, змушуючи використовувати дорогі протиракетні системи для протидії дешевшим безпілотникам.

Росія об'єднує Shahed із розвідувальними безпілотниками для виявлення українських систем ППО. Як тільки ці системи будуть достатньо розкриті або виснажені, Росія, ймовірно, завдасть більш масованого ракетного удару, потенційно приуроченого до політичних подій, наприклад, до дня народження путіна 7 жовтня 2024 року.

«Але ухвалять рішення вдарити, найімовірніше, виходячи з якоїсь політичної доцільності. Наприклад, в районі 7 жовтня (на день народження Путіна — ред.). Або після того, як точно визначать, що “засушили” всю систему ППО», - припустив Роман Світан.

Незважаючи на інтенсивність цих атак безпілотників, українська протиповітряна оборона адаптується. За словами Світана, Україна використовує мобільні системи оборони, радіоелектронну боротьбу (РЕБ) та зенітні знаряддя для більш економічно ефективної боротьби з безпілотниками Shahed.

«Тобто приблизно ті самі 15-20 «шахедів» на добу використовуватимуть і надалі», - додав фахівець.

Шахеди: скрін з відео
Шахеди: скрін з відео

Використання Embraer EMB 314 Super Tucano пропонується як майбутнє рішення для боротьби з безпілотниками з меншими експлуатаційними витратами.

Проте серйознішу проблему представлятимуть ракетні удари, оскільки, за оцінками, Росія накопичила понад 1000 ракет, які вона може використовувати у 10 масованих атаках. Ці удари, швидше за все, будуть спрямовані на енергетичну інфраструктуру України, як це було за попередні зими. Світан наголошує на важливості підготовки шляхом захисту систем розподілу електроенергії та накопичення трансформаторів та іншого обладнання.

Окрім атак Шахедів та ракетних атак, Росія продовжує тероризувати прифронтові міста, такі як Харків, Запоріжжя, Суми та Херсон, керованими бомбами, зокрема ФАБ-500, оснащеними плануючими системами для збільшення дальності до 70 кілометрів.

Росія також почала виробляти більш просунуті версії цих бомб, потенційно перетворюючи їх на крилаті ракети. Світан зазначає, що як тільки ці бомби будуть оснащені двигунами, вони залишатимуть тепловий слід, що полегшить їхнє перехоплення.

Щоб протистояти зростанню використання зенітних ракет і КАБ, Україні потрібні більш просунуті системи ППО, включаючи системи Patriot та SAMP/T, а також літаки F-16, озброєні далекобійною зброєю. Націлювання на російські літаки, які скидають ці боєприпаси, шляхом їх перехоплення чи атаки на їхні авіабази має вирішальне значення для запобігання подальшим ударам по українських містах.

З наближенням зими Світан передбачає повторення стратегії попереднього року, при цьому Росія зосередиться на атаці на енергетичну інфраструктуру України.

Однак, якщо Україна продовжить зміцнювати свою оборону та набуде необхідного обладнання та системи озброєння, вона зможе пом'якшити деякі наслідки цих атак.

Читайте також:

Мобілізація пішла на спад: в Україні пропонують зменшити вікові обмеження для призову

Мобілізація українців за кордоном: як планують "доставляти" та відправляти на фронт

Сотні повісток та десятки штрафів на день: ТЦК восени включають "турбо режим"