В Україні триває військовий стан, а також продовжуються зусилля щодо загальної мобілізації. Тим часом у Польщі, де мешкає багато українських чоловіків призовного віку, тривають дискусії щодо скорочення підтримки біженців.

Міністерство закордонних справ Польщі припустило, що скорочення допомоги може спонукати українських біженців повернутися додому та приєднатися до Збройних Сил України.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський зазначив, що країни ЄС зменшують мобілізаційний потенціал України, надаючи фінансову допомогу біженцям.

Сікорський підкреслив, що нині Україна найбільше потребує військової техніки та людей.

Мобілізація
Мобілізація

«Очевидно, що затримка Конгресу США з ухваленням пакету допомоги була сумною, але й затримка українців із ухваленням закону про мобілізацію теж. А ми знижуємо мобілізаційний потенціал, виплачуючи допомогу українським біженцям», - сказав він.

Крім того, Сікорський пояснив, що українські біженці в Польщі не отримують прямої соцдопомоги.

«Якщо вони перебувають під захистом ЄС як біженці, вони отримують 200 євро на місяць на кожну дитину, зараховану до польської системи. У Західній Європі вони отримують іншу допомогу. Це є фінансовим стимулом для молодих чоловіків і жінок, які могли б повернутися додому, щоб захищати свою країну. Ми не повинні субсидувати непокору», - додав він.

Читайте також:

Опалювальний сезон, мобілізація, зростання податків, пенсії та нові обмеження: що зміниться з 1 жовтня

ТЦК дали українцям 10 днів: що готують нова мобілізація та повістки через "Укрпошту"

"Стоп" мобілізація: частина українців тепер не буде покликана