1 жовтня 2024 року Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оголосила про суттєву зміну тарифів на електроенергію.

Прес-служба регулятора повідомила, що НКРЕКП схвалила проект постанови про граничні ціни на ринку на добу вперед, внутрішньодобовий ринок і балансуючий ринок.

Нова система ціноутворення набуде чинності у листопаді 2024 року. Помітні зміни відбудуться в піковий денні години, а саме з 11:00 до 17:00, коли очікується зростання максимальної ціни з 5600 до 6900 гривень за мегават-годину (МВт·год). Це коригування спрямоване на оптимізацію роботи енергосистеми в періоди підвищеного попиту.

Счет за электроэнергию. Фото: Hyser
Счет за электроэнергию. Фото: Hyser
Счет за электроэнергию. Фото: Hyser

Додаткові коригування були зроблені для інших часових інтервалів. Наприклад, нічні тарифи з півночі до 7:00 ранку залишаться на рівні 5600 гривень за МВт·год, що стимулюватиме споживання у години зниженого навантаження. У вечірній піковий період з 17:00 до 23:00 буде встановлено максимальну ціну у розмірі 9000 гривень за МВт·год.

Також НКРЕКП оголосила про плани провести відкриті обговорення, на яких усі зацікавлені учасники ринку зможуть подати свої пропозиції та зауваження щодо нової структури ціноутворення.

Скрин публікації НКРЕПК
Скрин публікації НКРЕПК

Окрім цього, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив, що вартість електроенергії для населення України може становити від 6,5 до 7 гривень з наступного року.

Він також прогнозує, що у найближчі 2-3 роки тарифи на світ можуть зрости до 8-9 гривень за кіловат-годину.

Скрін публікації
Скрін публікації

Читайте також:

Доплати до пенсії, нові субсидії та тарифи: головні нововведення 1 жовтня

Лічильники на комунальні послуги виявилися марними: тарифи для всіх будуть однаковими

Тарифи на воду накрутять до небес: причина зростання цін на комуналку розлютить українців