Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, висловив стурбованість щодо неефективного управління та корупції у деяких водоканалах, наслідки яких перекладаються на населення у вигляді вимог щодо підвищення тарифів.

У розмові з i-ua.tv Попенко підкреслив різницю між водоканалами, зазначивши, що деяким вдається працювати без підвищення тарифів, компенсуючи витрати за рахунок місцевих бюджетів, тоді як інші стверджують, що перебувають на межі краху і прагнуть вищого, економічно обґрунтованим тарифам.

Він запитав, чому деякі водоканали можуть вирішувати свої фінансові проблеми, а інші не можуть, приписуючи це корупційним практикам серед деяких власників.

Ці власники, стверджує він, грабують свої підприємства, і тепер хочуть компенсувати фінансові втрати за рахунок підвищення тарифів для споживачів.

Вода з-під крана: скрін з відео
Вода з-під крана: скрін з відео

«Виходить, що власники розкрадають водоканали та вбивають їх. А зараз треба піднімати тарифи для того, щоб зробити ремонти і щоб власники та робітники водоканалів почували себе нормально — підняти їм зарплатню. Такий підхід треба міняти», - заявив фахівець.

Він також попередив, що підвищення тарифів не вирішить проблему, оскільки не покращить платіжну дисципліну українців, враховуючи, що багато хто й так зазнає фінансових труднощів.

Натомість підвищення тарифів може призвести до ще більшого накопичення боргів без покращення обслуговування чи інфраструктури.

Читайте також:

Комуналка подорожчає вже за тиждень: який тариф вдарить по кишені

Величезний штраф за світло: українців змусять заплатити втричі більше та розорять на комуналці

Комуналка подорожчає майже вдвічі: що чекає на українців і коли