Нафтогаз готується до різних непередбачених обставин на тлі загроз, що зберігаються енергетичному сектору України, визнаючи, що намір Росії завдати шкоди енергетичній інфраструктурі зберігається.

Компанія докладно виклала свої заходи готовності, повідомляє «politeka».

Нафтогаз виклав найгірший сценарій, що включає потенційну тимчасову втрату потужності із вилучення газу із підземних сховищ. У такому разі для підтримки постачання будуть задіяні альтернативні режими роботи систем зберігання та транспортування газу.

Незважаючи на це, компанія, як і раніше, впевнена, що газопостачання домогосподарств не постраждає, посилаючись на достатні запаси у сховищах. У разі пошкодження розподільчих мереж буде оперативно проведено ремонтні роботи для відновлення послуг.

Сергій Макогон, колишній голова Оператора газотранспортної системи України, попереджає, що зима буде визначатися впливом можливих нових атак.

Нафтогаз
Нафтогаз

Якщо критична інфраструктура буде відключена, це може ускладнити зусилля щодо забезпечення необхідним газом систем опалення, що може призвести до обмежень, подібних до тих, що накладаються на електроенергію.

Проте Михайло Гончар, керівник аналітичного центру «Стратегія XXI», висловив упевненість у тому, що катастрофічний сценарій є малоймовірним. Він зазначив, що для атаки на газову інфраструктуру буде потрібний більший запас ракет і безпілотників, ніж для атак на електромережі.

Крім того, газові сховища розташовані глибоко під землею, а гнучкість та маневреність наземної мережі забезпечують додатковий захист. Гончар наголосив, що загроза зберігається, але ситуація менш тяжка порівняно з електроенергетичним сектором.

Читайте також:

Тарифи на газ з 1 жовтня: скільки коштуватиме ключова комуналка

Українцям масово відключать газ наприкінці вересня

Нові тарифи на опалення, газ та воду "доб'ють" українців: Нацбанк приголомшив народ