З початку війни тарифи на комунальні послуги в Україні не змінювалися, але влада зараз розглядає можливість їх коригування. Цю інформацію взято з останнього прогнозу Національного банку України, як повідомляє «politeka».

НБУ очікує, що тарифи на газ, опалення та гарячу воду почнуть зростати ще до скасування військового стану під впливом ринкових умов. Прогнози припускають, що ціни можуть зрости до економічно обґрунтованого рівня в період із 2025 по 2026 рік.

Такі зміни можуть призвести до додаткового інфляційного тиску та ускладнити управління державним бюджетом.

НБУ також наголошує, що утримувати тарифи на нинішньому рівні більше недоцільно через суттєві втрати в енергетичному секторі, особливо внаслідок атак на інфраструктуру. Нездатність скоригувати тарифи створює додаткові ризики економіки.

НБУ
НБУ

Більше того, в рамках меморандуму з Міжнародним валютним фондом Україна зобов'язалася поступово приводити тарифи у відповідність до реальних економічних показників.

Також дані Державної служби статистики показують, що тарифи на комунальні послуги зросли на 18,5% із серпня 2023 року до серпня 2024 року. Ціни на електроенергію зросли найбільше майже на 64%. Навпаки, тарифи на управління багатоквартирними будинками, вивіз сміття та ремонт житла зросли на 9%, 5,4% та 4% відповідно.

Читайте також:

Нові платежі за опалення введуть у ступор: тариф на ключову комуналку збільшать з 1 жовтня

Газ по 15 гривень за куб: які платежі чекають на українців до кінця року

Комунальні тарифи будуть на чверть дешевші: для кого платежі стануть не страшними