З 1 жовтня 2024 року НБУ запроваджує тимчасові обмеження на перекази з картки на картку, які здійснюють фізичні особи. Ці обмеження діятимуть упродовж шести місяців. Про це повідомляє видання «napensii»

З 1 жовтня фізичні особи будуть обмежені щомісячним максимумом 150 000 грн для переказів з картки на картку на рахунки інших фізичних осіб.

Обмеження поширюється попри всі рахунки одному банку, але є кілька важливих винятків:

Волонтери, рахунки яких відповідають критеріям, зазначеним у відповідній ухвалі НБУ.

Фізичні особи з підтвердженим щомісячним доходом, що перевищує ліміт.

Юридичні особи.

Перекази між власними рахунками клієнта в одному банку не підпадатимуть під цей ліміт, а транзакції, які здійснюються з використанням реквізитів IBAN, також залишаться без обмежень.

НБУ зазначає, що переважна більшість українців — 98% — не постраждають від цих змін, оскільки їх перекази зазвичай не перевищують поріг 150 000 грн.

НБУ запевняє, що ці обмеження не завадять волонтерам збирати кошти на військову підтримку чи благодійні цілі. Після консультацій з волонтерськими групами рішення було уточнено, щоб унеможливити ідентифікованих волонтерів з обмежень.

Зокрема, не буде жодних обмежень на отримання коштів або здійснення переказів із рахунків, що належать визнаним волонтерам.

НБУ
НБУ

Щоб бути класифікованою як волонтер, людина має відповідати як мінімум двом із п'яти критеріїв, встановлених постановою НБУ, що дозволяє їй продовжувати свою діяльність без обмежень.

Повідомляється, що запровадження цих обмежень є частиною зусиль щодо припинення неправомірного використання переказів із картки на картку, які часто використовуються для ухилення від сплати податків.

Раніше фінансовий моніторинг та ліміти на перекази, націлені на фізичних осіб, не повною мірою вирішували цю проблему, що призвело до зростання так званих «дропів» — людей, які здають свої карткові рахунки в оренду для транзитних операцій та відмивання грошей тіньовим бізнесом.

Рахунки, що показують великі вихідні перекази без відповідних покупок чи витрат, позначаються банками як потенційні дропи. Аналогічно часте зняття готівки розглядається як підозріле і може вказувати на причетність до відмивання грошей.

НБУ разом із такими банками, як ПриватБанк та Монобанк, вже закрили близько 80 000 рахунків, пов'язаних із дропом. За оцінками Національного банку, понад 200 млрд грн щорічно проходить через ухилення від сплати податків та незаконну діяльність.

Читайте також:

Приватбанк терміново звернувся до клієнтів: якщо цього не зробити, своїх грошей не побачите

Убережіться від боргів: як закрити картку, щоб банк не вимагав гроші

Нові тарифи на опалення, газ та воду "доб'ють" українців: Нацбанк приголомшив народ