Про це мало хто з городників замислюється, але часник має малорозвинену кореневу систему. Так, відносно коротке тонке коріння не здатне видобувати необхідні для успішного росту та розвитку поживні речовини з бідного ґрунту. Саме тому грядки для посадки часнику озимого слід готувати заздалегідь, приблизно за 2-3 тижні до початку робіт.

Так, і озимий, і ярий часник віддає перевагу родючим структурним грунтам супіщаного і суглинистого типу, з високим вмістом органічних речовин. Тільки так можна отримати добрий урожай цієї рослини.

Крім того, для хорошого врожаю часнику дуже важливим є те, яка культура росла на полі до цього. Так, часник добре росте після таких груп польових культур, як зернобобові, зернові, одно- та багаторічні трави на корми, сіно, сінаж. Серед овочів підходять ранні сорти зелені, а також коренеплоди групи пучкової продукції.

А ось після цукрових буряків, картоплі, а також ріпаку, овочевих культур із сімейства капустяних та бобових висаджувати часник не рекомендується.

І ще, грядка для вирощування часнику має бути на деякому піднесенні, щоб на ній не застоювалася вода, що веде до загнивання зубців.

Часник. Фото: YouTube
Часник. Фото: YouTube

Вибравши найбільш підходяще місце, потрібно виконати таке:

  • очистити ділянку від бур'янів;
  • знезаразити ґрунт за допомогою розчину мідного купоросу (ця процедура запобігатиме грибним захворюванням);
  • внести підживлення;
  • перекопати землю на глибину багнета лопати. Це робиться для покращення гігроскопічності ґрунту за 1-2 тижні до посадки часнику.

Крім того, в піщану землю краще додати глину, подрібнену до стану порошку (8-9-літрове відро глини на 1 кв. м).

Якщо ж ґрунт, навпаки, досить важкий і погано пропускає воду, використовують розпушувальний матеріал. Наприклад, пісок (8-9-літрове відро глини на 1 кв. м).

Слід пам'ятати, що підживлення озимого часнику від ярого відрізняється. Так, восени слід вносити мінеральні добрива, у яких відсоток азоту буде низьким, оскільки ця речовина сприяє нарощуванню зеленої маси, а зростання пера цієї культури під зиму тільки виснажить її.

Перевагу слід віддавати мінеральним підживленням, що містять калій та фосфор, таким як:

  • калійна сіль;
  • сульфат калію;
  • суперфосфат;
  • фосфоритне борошно.

Щоб підвищити вміст гумусу у землі, рекомендується додати рівномірно розподілити компост або перегній із розрахунку: стандартне відро на 1 кв. м. Потім потрібно внести золу - 1-2 склянки на 1 кв. м.

Важливо не забути і про шкаралупу від яєць. Це підживлення не обов'язкове, але воно допомагає часнику рости і розвиватися швидше. Кілька щіпок шкаралупи вносять у ґрунт. Можна внести компост, перекопати та полити.

Важливо!

  • Усі роботи слід виконувати, коли на вулиці буде близько плюс 10-12°C. Зазвичай, це третя декада вересня або початок першої декади жовтня.

Читайте також:

Взимку ви пальчики облизуватимете: рецепт швидкого томатного соусу з часником під м'ясо та макарони

Зимовий делікатес у банку: рецепт в'ялених слив з часником для божественної консервації

Допоможе звичайна банка: як правильно зберігати часник, щоб він довго не псувався