На сьогоднішній день субсидії є основним інструментом державної підтримки, спрямованим на домогосподарства, які сплачують за послуги більше за встановлений норматив. Ось тільки найближчим часом для деяких українців субсидії на комуналку можуть поставити на стоп.

Так, у проекті закону, розміщеному для обговорення на сайті Федерації профспілок (ФПУ), сказано, що у разі заборгованості українців потрібно позбавляти пільг на житлово-комунальні послуги.

Автори законопроекту вважають, що ця норма сприятливо вплине на забезпечення фінансової дисципліни серед одержувачів послуг.

Субсидія
Субсидія

Ще б пак, якщо вірити статистиці, то загальна сума заборгованості населення за ЖКП щороку зростає у зв'язку зі зростанням цін і тарифів. Так, наприклад, станом на 1 серпня 2024 року загальна сума боргу громадян, яким надається пільга на оплату житлово-комунальних послуг, становила 732,9 млн. гривень.

Саме тому пропонується зобов'язувати пільговиків оплачувати вартість фактично спожитих житлово-комунальних послуг щомісяця. У разі несплати умови надання пільг визначатимуться в установленому Кабміном порядку.

До речі, в записці пояснення до проекту сказано, що щорічно з державного бюджету виділяється щонайменше 40 млрд. гривень на соціальну підтримку громадян для оплати житлово-комунальних послуг, яка надається у вигляді житлових субсидій та пільг. Зокрема, у 2024 році близько 17,2 млрд гривень – на надання пільг та майже 30,3 млрд гривень – на надання субсидій.

При цьому пільги та житлові субсидії надаються їх отримувачам виключно у грошовій формі органами Пенсійного фонду України. Таким чином, держава спрямовує кошти одержувачам пільг та житлових субсидій відповідно до їх цільового призначення – для оплати спожитих комунальних послуг, а не на якісь інші потреби.

Читайте також:

Зберегти світло за будь-яку ціну: Європа передає Україні цілу ТЕЦ по шматочках

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Поки що українці на межі виживання: депутати підвищать собі зарплати, а податок для народу збільшать утричі