Ні для кого не є секретом, що Україна готується до опалювального сезону в умовах постійних атак на енергетику. При цьому навіть прем'єр-міністр України Денис Шмігаль вважає, що пережити морози простіше буде у приватному секторі, ніж у міській квартирі, оскільки проблему відсутності електроенергії та тепла можна вирішити самостійно. До речі, декому навіть готова допомогти держава.

Кабінет міністрів 30 серпня ухвалив рішення щодо надання одноразової грошової допомоги населенню протягом опалювального сезону 2024/25 року на придбання твердого пічного побутового палива, – нагадав урядовий портал.

Так, грошову допомогу насамперед можуть отримати жителі, які проживають у межах 10-кілометрової зони від державного кордону з Росією або лінії зіткнення.

Йдеться про громади Сумської, Харківської, Херсонської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Чернігівської областей.

Виплата – 21 тисяча гривень. При цьому ці кошти виплачуються не конкретній людині, а окремо взяте приватне господарство. До того ж одержувачі повинні проживати у будинках, що опалюються твердим паливом.

Зазначимо, що програма забезпечення мешканців прифронтових територій паливом реалізується за фінансової підтримки міжнародних організацій, зокрема УВКБ ООН. Загалом на цей гуманітарний проект передбачено 1,2 мільярда гривень.

Для отримання допомоги громадяни мали до 16 вересня подати відповідні заяви до місцевих органів влади. Однак, щоб охопити якнайбільше людей заявки прийматимуться до 25 вересня 2024 року.

Про це повідомили у Telegram Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Які документи потрібні, щоб подати заяву на отримання допомоги на дрова

1. Копія паспорта основного одержувача допомоги та копії паспортів/свідоцтво про народження всіх членів сім'ї (домогосподарства), які мешкають у відповідному домогосподарстві;

2. Копія ідентифікаційного номера основного одержувача допомоги та всіх членів сім'ї (домогосподарства);

3. Копія довідки про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи (якщо у домогосподарстві є внутрішньо переміщені особи);

4. Документи, що підтверджують факт проживання у домогосподарстві всіх членів сім'ї та/або:

  • паспорт громадянина України (з позначкою про реєстрацію місця проживання),
  • довідка (витяг) про реєстрацію місця проживання (у кого ID паспорт),
  • акт обстеження факту проживання особи без реєстрації місця проживання за цією адресою.

5. Копія рахунка з банку одержувача (за стандартом IBAN).

Читайте також:

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Зареєструйтесь та отримайте гроші: українцям пропонують нову фінансову допомогу