Аналітики очікують, що ТЦК та СП збільшать свою активність. За останній рік стратегії мобілізації кілька разів змінювалися, вводилися нові заходи, і незабаром можуть бути подальші коригування процесу сповіщення.

Як повідомляє «ТСН», посилаючись на військових експертів Владислава Селезньова та Петра Черника, останні звіти свідчать про зниження кількості мобілізованих громадян останніми місяцями, що спонукало центри заклику активізувати свої зусилля.

Ці зусилля, які здійснюються спільно з Національною поліцією, включають кампанії з повідомлення та перевірки документів. Однак є побоювання, що швидке зростання мобілізації може перевищити можливості навчальних центрів, що ускладнить розміщення та належну підготовку призовників.

Також виникли дискусії щодо того, чи мають представники TЦК законне право входити до приватних будинків для доставки повідомлень. Українське законодавство визначає умови, за яких правоохоронні органи можуть входити до житлових приміщень, та не очікується жодних змін у цих правилах.

Повідомлення можуть законно відбуватися в різних місцях, але процес повинен відповідати встановленим процедурам і, при необхідності, бути підкріплений судовим схваленням для запобігання порушенням.

Експерти оцінюють мобілізаційний потенціал України приблизно п'ять мільйонів громадян. Однак, ймовірно, що буде мобілізовано не більше півмільйона осіб через обмежені можливості навчальних центрів та обмеження щодо забезпечення новобранців необхідним спорядженням, зброєю та уніформою.

Мобілізація
Мобілізація

Заглядаючи наперед, обговорюються пропозиції щодо зниження мінімального віку мобілізації до 23 років. Мобілізація розглядається як найважливіший компонент військових зусиль, оскільки жоден великомасштабний конфлікт у недавній історії не був виграний без таких заходів. Основна увага, як і раніше, приділяється забезпеченню України достатньою кількістю людей для самооборони, відновлення та забезпечення довгострокової стабільності, незважаючи на можливі логістичні проблеми.

«Проблема болюча. Мобілізація має бути і варіантів немає. Це перше. Друге: жодна велика світова війна не обійшлася без мобілізації. Жодна. Підкреслюю. Особливо 20 століття. Наприклад, американці жорстко мобілізували своє населення для війни у В'єтнамі. Момент другий: ніхто, крім нас війни не виграє. Війна зжирає людські життя. Де їх брати як не за рахунок мобілізації? Я затятий прихильник широкої мобілізації. Вважаю, що мобілізаційний вік потрібно знижувати до 23 років. Чому я так твердо стою на своїй позиції - якщо ми цю війну програємо, то нам влаштують геноцид. Ось і все. Вибору немає», - заявив Петро Черник.

Читайте також:

Мобілізація від 14 років: у ЗСУ озвучили сценарії

Мобілізація дістається жінок: до чого радять готуватися

ТЦК масово скасовують відстрочки від мобілізації