В Україні електронна система призову, відома як «Оберіг», іноді може відображати статус «розшукується» для осіб, які не дотримуються правил військового обліку.

За словами адвоката Ахтена Аліни, як повідомляє «znaj.ua», це зазвичай відбувається, якщо людина не з'явилася по повістці для перевірки своєї реєстраційної інформації або проігнорувала запрошення на військово-лікарську комісію. Крім того, неявка на планові обстеження або нехтування обов'язками з реєстрації може призвести до того, що його помітять як «розшукуваного».

Цікаво, що особи, які звільнені від мобілізації або мають офіційну відстрочку, також можуть опинитися в списку системи. У таких випадках важливо зв'язатися з вашим ТЦК та СП, щоб оновити свої записи та вирішити питання зі статусом «розшукується».

Якщо хтось порушує правила військового обліку, місцевий ТЦК може повідомити поліцію, щоб забезпечити явку людини до відповідного центру призову.

ТЦК
ТЦК

Проте правоохоронці не уповноважені примусово мобілізувати людей або доставляти їх на службу.

Їхня роль обмежується документуванням адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що уможливлює примусове доставлення до ТЦК.

Щодо покарань за порушення військового обліку, то застосовуються лише адміністративні штрафи. Жодних додаткових наслідків понад це бути не повинно.

Читайте також:

Масові рейди ТЦК ще й не розпочиналися: мобілізація вийде на новий етап

ТЦК вже дісталися і шкіл: що чекає на дітей і як відреагують батьки

Бронь та відстрочки переглянуть ТЦК: мобілізація включає масові перевірки