Складні зимові умови, обстріли і важка економічна ситуація в Україні не утримають комунальні служби від стягнення боргів. Юрист Станіслав Ліфлянчик поділився з 24 каналом думками про можливі наслідки для споживачів, які не сплачують рахунки за комунальні послуги у опалювальний сезон 2024–2025 років.

За словами Ліфлянчика, комунальні компанії продовжать примусово стягувати борги, а клієнти, які не сплачують рахунки, можуть мати справу з відключенням послуг. Він попередив, що у складний опалювальний сезон до боржників ставитимуться суворо та без поблажливості.

Щоб уникнути негативних наслідків, Ліфлянчик радить споживачам заздалегідь звертатися до своїх постачальників комунальних послуг для узгодження плану реструктуризації боргу. Багато компаній готові працювати з українцями, дозволяючи їм погашати свої борги керованими частинами.

Опалювальний сезон
Опалювальний сезон

Якщо споживач сумнівається у законності боргу, Ліфлянчик радить зібрати відповідну документацію, таку як квитанції про оплату та показання лічильників. Потім вони мають скласти запит на перерахунок заборгованості та надіслати його постачальнику комунальних послуг.

Якщо постачальник не розгляне заявку, наступним кроком буде подання скарги до відповідного міністерства, за яким слідує потенційний судовий розгляд.

Читайте також:

Як зміняться тарифи на комуналку в листопаді: скільки платитимемо за газ і світло

Українці платитимуть за комунальні послуги менше: що потрібно зробити до опалювального сезону

Опалювальний сезон скасовується: в Україну вривається літо – аномальний листопад прогріє до +25