У 2024 році українці відзначатимуть зимові свята у нові дати через переход на новий юліанський календар. В результаті багато релігійних свят тепер відзначатимуться на 13 днів раніше, ніж у попередні роки, що принесе святковий настрій трохи раніше.

Згідно з новим календарем, Різдво в Україні тепер офіційно відзначатиметься 25 грудня. Це зрушення було підтверджено Верховною Радою влітку 2023 року після переходу церкви на оновлений календар. В результаті Різдво більше не святкуватиметься 7 січня, що ознаменувало істотну зміну минулих традицій.

Ця зміна ґрунтується на більш ранніх подіях. 2017 року Україна почала святкувати Різдво як 25 грудня, так і 7 січня. До 2022 року Православна церква України провела свою першу різдвяну службу 25 грудня, що ознаменувало початок переходу.

Ось як тепер виглядатимуть дати зимових свят за новим юліанським календарем:

День Святого Миколая - 6 грудня (раніше 19 грудня).

Різдвяний святвечір - 24 грудня (раніше 6 січня).

Різдво – 25 грудня (раніше 7 січня).

Собор Пресвятої Богородиці – 26 грудня (раніше 8 січня).

День Святої Меланії (Щедрий вечір) – 31 грудня (раніше 13 січня).

День Святого Василя – 1 січня (раніше 14 січня).

Хрещення Господнє – 6 січня (раніше 19 січня).

Для багатьох нові дати можуть здатися незнайомими, особливо для тих, хто звик дотримуватись старих традицій роками. Однак ця зміна ставить Україну в один ряд із країнами, які віками святкували Різдво 25 грудня. Це також сприймається як крок до відходу від радянських традицій, що допомагає модернізувати святковий календар.

Читайте також:

Ось чому потрібно ходити до церкви: якщо ви цього не робите – подумайте

Коли день архангела Михайла у 2024 році за новим календарем: традиції та звичаї православного свята

Коли Україну огорне снігом і якою буде погода взимку: про що говорять народні прикмети