1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар, зрушивши дати всіх неперехідних свят на 13 днів уперед.

Однією із суттєвих змін є святкування Дня архангела Михайла, який раніше відзначався 21 листопада.

З переходом на новоюліанський календар Михайлів день у 2024 році відзначатиметься 8 листопада.

Це свято, офіційно відоме у церковному календарі як Собор архангела Михаїла та інших небесних безтілесних сил, вшановує архангела Михаїла, ватажка небесних сил.

Згідно з біблійною традицією, Михайло командує дев'ятьма чинами ангелів і розглядається як головний воїн на боці добра, що протистоїть силам зла. Собор символізує збори всіх ангелів під керівництвом Михаїла, які служать Богу і прославляють Святу Трійцю.

Михайло часто зображується на іконах із мечем, уособлюючи торжество добра над злом. Вважається, що цей меч відсікає згубні пристрасті та спокуси від людських душ. Як переможцю Люцифера, молитви, які підносить Архангел Михайло в день його свята, вважаються особливо сильними.

Свято сягає IV століття і було офіційно встановлений Лаодикійським собором. Він шанує дев'ять ангельських чинів:

Серафими.

Херувими.

Престоли.

Панування.

Сили.

Владні.

Початок.

Архангели.

Ангели.

Традиції на Михайла:

Михайлів день традиційно відзначається, коли сільськогосподарські роботи у році закінчуються, пропонуючи час для відпочинку. У минулому люди збиралися з сім'єю та друзями, ділилися їжею та насолоджувалися суспільством один одного.

Проте найважливішим аспектом святкування залишаються богослужіння. Віруючі відвідують церкву, щоб молитися про захист від ворогів, порятунок від гріха і настанову на правильний шлях. Заступництво архангела Михайла покликане захистити від зла і допомогти віруючим залишатися духовно сильними.

Читайте також:

Церковний календар на жовтень за юліанським та григоріанським стилем: запишіть православні дати

Ось чому потрібно ходити до церкви: якщо ви цього не робите – подумайте

Коли Україну огорне снігом і якою буде погода взимку: про що говорять народні прикмети