Можливість обов'язкової військової служби для жінок в Україні наразі не розглядається, за словами Олександра Федієнка, члена Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Виступаючи на Київ24, Федієнко висловила сподівання, що європейська спільнота незабаром виконає свої обіцянки підтримати Україну, яка продовжує оборонятися.

Також чиновник прокоментував нещодавні заяви вищої військової посадової особи України Валерія Залужного, припустивши, що вони несли елемент сарказму на адресу Європи.

Залужний наголосив, що в Україні не вистачає солдатів, що загрожує не лише обороні країни, а й безпеці Європи. Мається на увазі, що якщо європейські союзники не прискорять свою допомогу, війна може потенційно перекинутися на територію ЄС.

Федієнко наголосив, що значна кількість жінок уже служать на різних посадах у Збройних силах України. Однак він пояснив, що основну увагу слід приділяти зміцненню небойових ролей в армії, таких як медичні, логістичні та адміністративні посади.

Мобілізація
Мобілізація

«Йдеться про те, якщо військовозобов'язана захисниця може виконувати бойові завдання і має на це відповідні фізичні та інші повноваження, то, звісно, нехай виконує. Але треба посилювати в «цивільних» професіях, які є і в армії, у ЗСУ. Це медики, бухгалтери, зв'язківці, діловоди, бо паперову армію ніхто нікуди не ділив...», - заявив він.

Чиновник також вказав на важливість цих ролей, заявивши, що деякі військові підрозділи мають труднощі з доступом до коштів просто тому, що їм не вистачає таких фахівців, як бухгалтери та економісти. Із закриттям багатьох підприємств робота у військовій адміністрації може стати для жінок більш стабільним та високооплачуваним варіантом порівняно з роботою в економічному секторі.

Зрештою, Федієнко підкреслив, що жінки, які вступають до армії, робитимуть це добровільно, беручи на себе ролі, що відповідають їхнім навичкам та досвіду.

Читайте також:

Мобілізація включає нову стратегію: українці самі біжать до ТЦК

Мобілізація без повісток та ТЦК: як тепер можуть закликати до ЗСУ

ТЦК дали українцям лише три дні, інакше лихо: мобілізація "зростає, як на дріжджах"