В Україні пенсіонери зобов'язані своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про суттєві зміни у своєму трудовому статусі. Зокрема вони зобов'язані повідомити фонд протягом 10 днів з моменту працевлаштування або звільнення.

Невиконання цієї вимоги може спричинити переплату пенсій, яку необхідно буде відшкодувати до державного бюджету. Це положення відповідає частині 2 статті 16 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Якщо пенсіонер не повідомить про працевлаштування, повторне працевлаштування або реєстрацію підприємницької діяльності у встановлені терміни, будь-які неправильно видані пенсійні виплати мають бути повернуті до Пенсійного фонду.

І навпаки, щойно пенсіонери повідомлять про звільнення, вони можуть претендувати на додаткові виплати та перерахунок пенсій, призначених для непрацюючих пенсіонерів. Наприклад, непрацюючі пенсіонери мають право на перерахунок пенсій відповідно до збільшення прожиткового мінімуму.

ПФУ
ПФУ

ПФУ також наголошує, що пенсіонери, які зареєструвалися як підприємці, але не здійснювали підприємницьку діяльність, мають, як і раніше, вважатися працюючими пенсіонерами доти, доки вони офіційно не припинять реєстрацію свого бізнесу. Навіть якщо дохід не генерується, відсутність заробітку не дає їм права на набуття статусу непрацюючого пенсіонера.

Пенсіонери мають надати до Пенсійного фонду офіційну документацію, таку як накази про прийом на роботу, записи про звільнення, записи у трудовій книжці або цивільно-правові договори, а також офіційну заяву при повідомленні про зміну статусу зайнятості або припинення підприємницької діяльності.

Читайте також:

Пенсіонери, які "від", отримають доплати до виплат: у кого виростуть пенсії

Пенсіонери за межею виживання: пенсії навіть на їжу не вистачить, не те, що на комуналку

Нові жорсткі умови та перерахунок пенсій: з чим зіткнуться пенсіонери