З настанням холодів багато українців стикаються з ризиком відключення комунальних послуг через заборгованість, що накопичилася. Щоб цього не сталося в опалювальний сезон, необхідно розібратися із простроченими платежами, вважає Станіслав Ліфлянчик, юрист та співзасновник Благодійного фонду ProUkraine.

У 2024 році уряд зняв заборону на відключення комунальних послуг та накладення штрафів за несплату. У зв'язку з цим споживачів закликають погасити свої борги, оскільки невиконання цієї вимоги може призвести до відключення з наступним примусовим судовим розглядом для стягнення заборгованості.

Тим, хто має суттєві борги, Ліфлянчик пропонує укласти з постачальником комунальних послуг угоду про реструктуризацію.

Комуналка
Комуналка

Такий варіант часто вигідніший для обох сторін, дозволяючи постачальнику послуг отримувати платежі поступово, а не вдаватися до судових позовів або відключення послуг.

Ліфлянчик також застерігає від протиправних дій, як-от повторне підключення до комунальних послуг без дозволу після відключення.

Комунальні компанії можуть легко виявити такі дії, що призведе до повторного відключення та великих штрафів. Більше того, участь у несанкціонованих повторних підключеннях може призвести до кримінальних звинувачень.

Читайте також:

Комуналка подорожчає в рази: нові тарифи на опалення "доб'ють" українців

Комуналка в Україні стає дешевшою: як отримати знижки на платежі

Податки для українців підвищили в рази: гроші "поглине" не лише комуналка та дорогі продукти