Починаючи з жовтня, Україна запровадила переглянуті правила мобілізації відповідно до воєнного стану, введеного у відповідь на російське вторгнення, як повідомляє «znaj.ua».

Нові правила поширюються не на всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які отримують повістки. Зокрема, закон наказує, що особи, визнані «придатними» після їхньої оцінки ВЛК або класифіковані як «обмежено придатні», мають право на мобілізацію.

Проте ті, хто віднесено до категорії «обмежено придатних», мають пройти ще одну оцінку до лютого 2025 року.

Крім того, чоловіки, які мають військові навички, які мають великий попит, також будуть призвані. Помітною зміною є те, що чоловіки віком від 50 до 60 років будуть зараховані лише відповідно до особливих наказів про мобілізацію.

Для чоловіків молодших 25 років також є суттєве оновлення. Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким особи, віднесені до «обмежено придатних» у цій віковій групі, більше не підлягатимуть мобілізації. Тим не менш, ті, хто вважається терміновиком або закінчив військовий вуз або кафедру, можуть бути покликані.

Мобілізація
Мобілізація

Щодо жінок, їх мобілізація буде суворо добровільною та обмежена особами з медичною або фармацевтичною освітою. Усі такі фахівці мають бути зареєстровані для проходження військової служби.

Крім цього, існують окремі положення для студентів та викладачів. Студенти, які здобувають другу або третю вищу освіту, які навчаються на заочній або вечірній формі навчання, або ті, хто навчається на нижчому рівні, ніж їх попередня освіта, можуть бути мобілізовані.

Щодо вчителів, то можуть бути мобілізовані також особи без наукового ступеня, зокрема викладачі професійно-технічних училищ, якщо їхня ставка становить менше 0,75.

Рустем Умеров зазначив, що у 2024 році кількість мобілізованих осіб збільшилась утричі, а можливості військової підготовки розширилися вп'ятеро. Ці заходи мають вирішальне значення для зміцнення оборони.

Читайте також:

ТЦК "розірве" чергами: штрафи, суди, відстрочка, мобілізація та неминучий заклик

Бронь і відстрочка від мобілізації не допоможе: повістки від ТЦК полетять швидше за вітер

Мобілізація від 50 років: що готує ТЦК для "старших" українців