Кожна людина знає, що здоровий сон дозволяє досягти повноцінного відновлення після фізичної активності та підвищує загальну працездатність організму. При цьому циркадні годинники людського організму реагують на світло, як на сигнал до неспання, а на темряву, як на сигнал до сну. Ось чому всі лікарі говорять про те, що спати при увімкненому світлі категорично не можна.

Люди сплять зі світлом з різних причин. Комусь важко прокидатися вранці із задернутими шторами, хтось живе не один і не може контролювати всі джерела світла. А деякі взагалі бояться темряви.

Бессонница
Бессонница
Бессонница

А ось неврологи та сомнологи в один голос твердять, що організм людини влаштований так, що якісно відпочити він може лише у повній темряві. Причому надмірне освітлення здатне негативно вплинути на сон не тільки під час сну, а й незадовго до відходу до нього. Вся справа у гормоні сну.

Так, існує такий гормон сну – мелатонін. Він утворюється в епіфізі (або шишкоподібній залозі) виключно у повній темряві. Три мелатонін дуже чутливий до світла і у великих кількостях виділяється з 10-11 годин вечора до 2-3 годин ночі.

Якщо ж темряви під час сну немає, то важлива регулююча функція шишковидної залози порушується, гормону сну утворюється мало, утруднюється засинання, а сам сон стає поверхневим. І все це призводить до різних несприятливих наслідків.

Наприклад, якщо регулярно засипати при включеному світлі, то брак здорового нічного відпочинку здатний спровокувати депресивні стани та розлади.

А ще відпочинок при штучному висвітленні сприяє підвищенню артеріального тиску та рівня холестерину. Також він може викликати зміни у судинах, які згодом перетікають у серйозні захворювання.

Щоб знизити ризики всіх цих захворювань, варто зробити таке:

  1. За кілька годин до сну переведіть усі гаджети в безпечний режим "м'якого світла". По можливості залиште їх за межами спальні.
  2. Перевірте, чи є в кімнаті якісь не особливо помітні вогники - наприклад від зарядок.
  3. Придбайте щільні штори або встановіть на вікна жалюзі.
  4. Не вмикайте вночі світло - навіть коли виникає "потреба". Так нічне пробудження залишиться максимально непомітним.
  5. Намагайтеся лягати спати хоча б за кілька годин до півночі.
  6. Якщо уникнути повної темряви (наприклад, у поїздах) неможливо, використовуйте маски для сну.

Читайте також:

Що потрібно зробити, щоб не справдився поганий сон: важлива молитва, яка вас захистить

Наснився поганий і страшний сон: що треба зробити, щоб він не справдився

Не навертайте нечисту силу в будинок: що в жодному разі не можна робити після заходу сонця