Картопля – це один із найпопулярніших овочів, який використовується в меню української кухні. Ось тільки ніхто не заперечуватиме, що проблема зберігання картоплі протягом тривалого часу є викликом для кожного городника.

І правда, щоб картопля зберігалася свіжою і не втрачала свої корисні властивості, необхідно створити оптимальні умови зберігання:

  • Ідеальна температура для зберігання картоплі становить від 4 до 8 градусів за Цельсієм. Важливо підтримувати постійну температуру, щоб уникнути перегріву або заморожування бульб.
  • Ідеальна вологість становить близько 80-90%, щоб не загнивати або не висихати.
  • Достатнє надходження свіжого повітря допомагає запобігти утворенню плісняви ​​та зберегти корисні властивості бульб.

Ще один ворог картоплі – сонячне світло. Через нього овочі стають зеленими і придатні хіба що для посадки, але не вживання в їжу через велику кількість солонини в них.

Крім того, досвідчені городники знають, поряд з яким фруктом потрібно зберігати картоплю, щоб вона не проростала і долежала до весни.

Виявляється, якщо зберігати яблука по сусідству з картоплею в окремих ящиках, вона залишиться свіжою та смачною на всю зиму.

Вся річ у тому, що яблука виділяють газ – етилен, який сприяє дозріванню томатів, бананів, яблук та інших фруктів та овочів. Але ще газ знижує вуглеводний обмін. Завдяки цій картоплі легше "дихається", а це запобігає проростанню та продовжує термін зберігання картоплі.

Етилен впливає на паросткові клітини картоплі, перешкоджаючи їх розвитку. Це пояснює, чому картопля, що зберігається разом із яблуками, має менше шансів пускати паростки.

Звичайно, іноді потрібно перевіряти свіжість фруктів.

Але не забувайте, що "сусідство" з яблуками "подобається" лише картоплі. Інші овочі та фрукти досить чутливі до етилену. Тому не кладіть яблука поруч із динею, цибулею, персиками та броколі.

Читайте також:

Так львівські бабусі балували своїх онуків: старовинний рецепт картопляної запіканки з квашеною капустою

І ось спробуйте від такого відмовитися: рецепт апетитної запіканки з молодої картоплі з куркою та вершками

Доповнить картоплю та м'ясо: рецепт смачної моркви в сметані, тушкованій із цибулею