Виноград – дуже популярна культура, яку прагне вирощувати практично кожний дачник. Але щоб забезпечити себе добрим урожаєм у першу чергу потрібно правильно посадити виноградну лозу.

Молодий виноград рекомендується висаджувати в теплу, але не спекотну пору року – тобто навесні чи восени. Один з найвагоміших аргументів, щоб робити це восени, полягає в тому, що саме восени ринок пропонує ширший вибір посадкового матеріалу, ніж навесні. Та й ціни на нього восени доступніші.

Інші переваги осінньої посадки:

  • Восени у винограду йде розвиток виключно кореневої системи, тому що напередодні зими плодові нирки впадають у стан спокою, і заощаджена енергія та поживні речовини йдуть саме в корінь. Надалі це позитивно впливає врожайність;
  • восени ґрунт і повітря більш вологі, і висаджений саджанець не вимагає рясного та частого поливу;
  • невелика різниця нічного та денного температурного режиму сприяє кращому приживанню, оскільки рослина відчуває менше стресу.

Отже, восени висадку можна проводити з середини жовтня і до заморозків. Але краще не зволікати з висадкою, щоб лоза встигла вкоренитися. Правило ідеальної осінньої посадки: температура повітря не вище +15-16 і не нижче +5-6 градусів.

Ділянку, де ростиме виноград, слід вибрати так, щоб з трьох сторін місцевість була відкрита для прямих сонячних променів.

Крім того, виноградній лозі не підходять низькі та мокрі місця із засоленим ґрунтом. Тому, в місці посадки, ґрунтові води не повинні бути на відстані меншій, ніж 1,5-2 м від коріння рослини.

Саму яму слід готувати за кілька тижнів до посадки, оскільки ґрунт повинен повністю осісти і отримати достатньо вологи. В ідеалі вона має бути метр на метр. Якщо ж так не виходить, то розміри ями повинні хоча б відповідати розмірам кореня і бути трохи більше, щоб розташувати його без утисків і перешкод.

На дні ями влаштовують дренажний шар. Можна використовувати гравій, керамзит, щебінь.

Після того, як коріння саджанця оптимально розташоване за розмірами ями, його слід засипати одним відром піску, трьома — чотирма відрами перегною, після цього тільки засипається родюча земля, яка, у свою чергу, засипається невеликою кількістю попелу. Через кілька днів земля осяде, що може призвести до оголення кореневища, тому недоліки в землі потрібно буде компенсувати, підсипаючи в яму трохи родючої землі.

Після висадки саджанець потрібно добре полити і надалі стежити за тим, щоб волога не випаровувалась, інакше кореневища не закріпляться у ґрунті і не почнуть вегетувати. Воду потрібно лити не під саджанець, а по колу ями.

Коли настане стабільна негативна температура, висаджений виноград слід добре утеплити. Це можна зробити за допомогою колючок, торфовища або тирси.

Читайте також:

Підготуйте виноградні кущі до зими: соковиті ягоди наступного року виростуть великими, як полуниця

Можна переходити на яблука та виноград: супермаркети в Україні виставили нові ціни на фрукти

Обов'язково додайте виноград: рецепт казкових маринованих помідорів на зиму – ви здивуєте всіх знайомих