Осінь – не тільки час збору врожаю, але й період, коли в садах з'являється багато яблук, що опали і розклалися, які можуть завдати шкоди газону під деревом і зіпсувати декоративні покриття. Ось тільки не варто відразу сприймати падалицю як сміття, її можна перетворити на цінне добриво та покращити родючість ґрунту.

Наприклад, якщо на ділянці є кущі смородини, агрусу або посадки малини, то падалиця нагоді для їх підживлення, ось тільки потрібно відібрати яблука без хвороб та шкідників.

Так, досвідчені городники радять між рядами малини та навколо кущів смородини та аґрусу відкопати неглибокі канавки та закладіть туди яблука. Присипте їх по можливості скошеною травою та обов'язково землею.

Також яблука цілком придатні для компостування. Так, у компостну купу, як правило, складають різні органічні відходи - скошену і трохи підсушену траву, виполоті бур'яни, і яблука, що звичайно опали. Зелену масу та падалицю обов'язково потрібно перешаровувати землею або торфом і додавати по можливості золу.

Бажано іноді ворушити компостну купу та траншею з яблуками вилами для припливу повітря та кращого перегнивання.

Через два-три місяці компост має стати темно-коричневого кольору, мати землістий запах і не мати ознак присутності яблук.

Можна також влаштувати окрему купу для перегнивання яблук. Вирийте траншею глибиною близько 50 см, укладайте туди яблука, перешаровуйте землею і присипайте золою шари.

Грядки, заправлені яблуками, що опали, дозволяють вирощувати ранні культури, так як процес розкладання органіки виділяє тепло.
Крім того, ідеально підійде для вирощування баштанних культур.

Читайте також:

Ваш город перетвориться на безплідну пустелю: що в жодному разі не можна додавати в компост

Як захистити полуницю від бур'янів: урожаю вистачить і на варення, і на компоти

Не втрачайте шансу, забувайте мішки: пішов обвал цін на ключову ягоду - вистачить на компоти, варення і навіть настоянки