Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект поправок до Податкового кодексу, у якому планується запровадити підвищення податків з 1 жовтня.

Цей крок спрямований на забезпечення додаткових ресурсів для державного бюджету України насамперед за рахунок підвищення військового податку з громадян.

Ключові моменти пропонованих податкових поправок (проект № 11416-д) включають:

Військовий податок з доходів громадян збільшиться з 1,5% до 5%, що, як очікується, принесе 27,3 млрд грн у 2024 році та 107,7 млрд грн у 2025 році.

Фізичні особи-підприємці І, ІІ та ІV груп зіткнуться з новим податком у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати (близько 800 грн на місяць). Це додасть 1,7 млрд грн у 2024 році та 7,8 млрд грн у 2025 році.

1% прибутковий податок для платників єдиного податку (група III): очікується, що принесе 6,8 млрд. грн у 2025 році.

Податок на прибуток для небанківських фінансових установ: підвищення ставки до 25%, що додасть 157,7 млн ​​грн у 2025 році.

Налоги
Налоги

Авансові платежі з податку на прибуток для роздрібних продавців палива: прогнозується, що принесе 1 млрд грн у 2024 році та 4,3 млрд грн у 2025 році.

Підвищення податку на прибуток для банків: значна ставка податку у розмірі 50% на прибуток банків у 2024 році прогнозується, що принесе 27 млрд грн.

Хоча підвищення податку на прибуток банків не було включено до раніше відхиленої версії законопроекту, тепер воно підтримане Міністерством фінансів.

Проте Національний банк України на чолі із головою Андрієм Пишним висловив стурбованість. Пишний стверджував, що цей захід може створити більше ризиків, ніж вигод, і припустив, що НБУ заохочуватиме банки допомагати покривати дефіцит бюджету за рахунок купівлі державних облігацій, уникаючи необхідності випуску валюти.

Читайте також:

Українців зобов'язали сплачувати податок навіть за старі квартири

Навіть за кордоном українці не сховаються: податок трісне по кишені кожного

Удар по українському народу: податки зростатимуть, а гривня "страждати" - МВФ висуває умови