В Україні податок на житлову нерухомість у 2024 році поширюється на квартири та будинки, площа яких перевищує певні межі: 60 квадратних метрів для квартир та 120 квадратних метрів для будинків.

Податок розраховується на основі нерухомості, яка перебувала у власності попереднього року, тобто у 2024 році податок буде розраховуватися за 2023 рік.

Розрахунок прив'язаний до мінімальної заробітної плати на 1 січня 2023 року, яка становила 6700 грн. Ставка за квадрат не може перевищувати 1,5% цієї суми, що становить максимум 100,5 грн за квадратний метр.

Для квартир площею понад 60 квадратних метрів та будинків площею понад 120 квадратних метрів власникам необхідно буде сплатити податок із площі, що перевищує граничне значення.

Для об'єктів нерухомості площею понад 300 квадратних метрів (квартири) або 500 квадратних метрів (будинки) стягується додатковий податок у розмірі 25 000 грн щорічно.

Існують певні винятки:

Власники квартир площею до 60 квадратних метрів чи будинків площею до 120 квадратних метрів звільнено від цього податку.

Налоги
Налоги

Якщо фізична особа має і квартиру, і будинок, вона звільняється від податку на загальну площу до 180 квадратних метрів.

Власники нерухомості зобов'язані сплатити податок протягом 60 днів із дати отримання податкового повідомлення. Важливо, що у разі розбіжності даних власники нерухомості можуть подати запит до податкового органу для перевірки.

Онлайн-калькулятор, представлений на сайті Державної податкової служби України, дає змогу власникам нерухомості самостійно розраховувати свій податок.

Крім того, українські банки посилюють правила щодо підозрілих фінансових операцій. Фінансові установи можуть блокувати або заморожувати рахунки, якщо виявляють перекази, які не були належно задокументовані або вважаються підозрілими.

Читайте також:

Навіть за кордоном українці не сховаються: податок трісне по кишені кожного

Удар по українському народу: податки зростатимуть, а гривня "страждати" - МВФ висуває умови

Українцям вирішили спростити життя: податки можна не сплачувати