З наближенням зими головною турботою українців залишається те, наскільки жорсткими будуть відключення електроенергії.

За словами Сергія Нагорняка, голови підкомітету з енергозбереження та енергоефективності, відповідь багато в чому залежить від погодних умов. В інтерв'ю, як повідомляє «znaj.ua», він зазначив, що м'яка зима може допомогти запобігти масовим відключенням електроенергії.

Якщо температура залишиться в межах від 0 до +5 градусів за Цельсієм, країна зможе пережити зиму або без відключень або з обмеженими, тривалістю від 2 до 4 годин, в основному по буднях.

Однак суттєве зрушення може статися, якщо температура опуститься нижче нуля.

Якщо стовпчик термометра опуститься до -5 -10 градусів на тривалий період, відключення електроенергії може розтягтися до 8-10 годин на день. Хоча ці перебої будуть тимчасовими, вони вплинуть, особливо в найсуворіші холоди.

Вимкнення світла, фото: youtube.com
Вимкнення світла, фото: youtube.com

Як зазначається, Україна вже втратила близько 9 гігават потужностей з виробництва електроенергії через продовження війни, але прагне відновити до 4 гігават до зими. Хоча країна також планує імпортувати електроенергію, це може виявитися недостатньо у разі екстремальних холодів.

У гіршому випадку, коли російські війська продовжать атакувати ключову інфраструктуру, зокрема підстанції «Укренерго», ситуація може стати ще важчою.

Навіть якщо буде вироблятися достатньо електроенергії, її постачання споживачам може виявитися неможливим через пошкоджені лінії електропередач.

Читайте також:

Відключення не лише світла, а й газу взимку: українців "паралізували" диким сценарієм

Важка зима без світла, але з платежами: до чого готують народ

Платежі за світло зміняться з 1 жовтня