Вчені вже давно готують людство до того, що падіння досить великого астероїда здатне викликати величезні цунамі, вогняні смерчі розміром з континент, або імпактну зиму (в стратосферу підніметься величезна кількість пилу, який закриє сонце), або навіть кілька апокаліптичних подій одночасно. Зараз особливо багато розмов у науковому світі про величезний астероїд Апофіс, який має пролетіти повз Землю у 2029 році.

Так, у 2004 році було виявлено "потенційно небезпечний" об'єкт для Землі. Його назвали на честь єгипетського змієподібного бога темряви та безладдя Апепа або іншими словами Бога Хаосу. Йдеться про астероїд Апофіс. Він є космічною скелею у формі арахісу, що має близько 340 метрів у поперечнику, або приблизно такий самий розмір, як Ейфелева вежа.

У виданні The Planetary Science Journal нещодавно було опубліковано дослідження, що астероїд Апофіс може врізатися в Землю під час надблизького зближення з планетою в 2029 році.

І хоч за розрахунками вчених ймовірність такого катастрофічного зіткнення становить більше одного мільярда, проте дослідники не можуть виключити такий розвиток подій ще як мінімум три роки.

Більше того, останні результати розрахунків показують, що траєкторію польоту астероїда може змінити інший камінь під час зіткнення. У разі падіння на Землю він може стерти з землі велике місто, а також викликати значні зміни клімату на всій Землі.

Щоб достеменно дізнатися, чи зміниться траєкторія польоту астероїда Апофіс після зіткнення, доведеться почекати ще 3 роки. Справа в тому, що зараз не можна спостерігати за астероїдом, адже він знаходиться дуже близько до Сонця. За словами вчених, у 2027 році астероїд з'явиться в полі зору і можна буде точніше розрахувати напрямок його руху і як він може змінитися до 2029 року. Також можна буде з'ясувати, чи залишається хоч і маленький, але шанс, що величезний камінь може зіткнутися із Землею через 5 років.

Апофіс вже підлітав відносно близько до Землі в 2021 році і якщо все ж таки він пролетить повз 2029 року, то наступні особливо близькі прольоти каменю повз Землю відбудуться 2051, 2066 і 2080 роках.

Читайте також:

Магнітні бурі у вересні "потріпають" українців: календар навал з космосу

Двох космонавтів, які застрягли в космосі, досі не можуть повернути на Землю: від цієї історії стає не по собі

Вчені отримали загадкові радіосигнали з космосу та не можуть їх розшифрувати