Миші можуть стати справжньою проблемою на дачній ділянці. Ще б пак, ці гризуни псують одяг, взуття, стіни, предмети меблів, продукти харчування, а також гризуть дроти, що стає причиною пожеж. Але найголовніше - миші переносять на своєму тілі найнебезпечніші віруси та бактерії, серед яких ієрсиніоз (псевдотуберкульоз), сальмонельоз, лептоспіроз, сказ, бубонна чума, щуряний (епідемічний) тиф, геморагічна лихоманка, деякі види гельмінтів. Не дивно, що люди постійно шукають методи боротьби з цими гризунами.

Стало відомо про безпечний метод порятунку від мишей. Виявляється, є безліч рослин, які миші настільки не люблять, що навіть не наближатимуться до них.

Так, для мишей найстрашнішим ворогом є нарциси. Завдяки вмісту алкалоїдів нарциси відлякують мишей та полевок, а також білок, оленів та зайців від ділянки. Саме тому з давніх-давен нарциси висаджували як квіти, що захищають будинки та продовольчі склади від цих шкідників.

Нарцис, кадр з відео
Нарцис, кадр з відео

А ще для боротьби з мишами можна посадити біля будинку кілька клумб із лавандою. Гризуни не виносять її різкого запаху, адже він збиває мишей з пантелику, заважаючи їм спілкуватися один з одним і орієнтуватися на місцевості. Найбільш сильним ароматом лаванди буде, якщо висадити траву в сонячному місці.

Лаванда, зображення з вільних джерел
Лаванда, зображення з вільних джерел

Ще одна рослина від мишей – котівник котячий. Унікальний хімічний склад цієї рослини відлякує мишей. Розміщувати цю культуру можна навколо двору, щоби гризуни і не поткнулися.

Читайте також:

Ви починаєте зовсім не з того: як поготувати город до зими, щоб там не завелися миші, комахи та хвороби

Як позбутися мишей та щурів у гаражі або у сараї: методи, які вам допоможуть

Навіть отрута не знадобиться: як дуже швидко позбутися мишей на дачі чи селі

Без будь-яких отрут і хімікатів: що потрібно зробити, щоб миші взимку не оселилися на дачі