Кабінет міністрів України прогнозує суттєве скорочення кількості домогосподарств, які отримують субсидії та пільги у 2025 році.

Згідно з проектом бюджету на 2025 рік (№ 12000), уряд планує скоротити кількість одержувачів субсидій на 400 тис. осіб, що на 12,5% менше, ніж у попередні роки.

Це скорочення відбувається на тлі запланованого скорочення бюджетних асигнувань на субсидії та пільги на 7,6 млрд грн, внаслідок чого загальні витрати зменшаться з 49,9 млрд грн у 2024 році до 42,3 млрд грн у 2025 році.

Міністерство соціальної політики виділило 42,321 млрд грн на 2025 рік на житлові субсидії та пільги, які включають оплату житлово-комунальних послуг, а також закупівлю твердого та рідкого побутового палива для опалення та скрапленого газу. Очікується, що ці кошти будуть спрямовані на підтримку близько 2,8 млн. домогосподарств по всій Україні.

Це заплановане скорочення є частиною ширших зусиль уряду щодо підвищення адресності та ефективності системи субсидій.

Субсидія
Субсидія

Ключові заходи включають перегляд критеріїв, що використовуються для оцінки фінансового та майнового стану домогосподарств, припинення виплат особам, які проживають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях, та запровадження щомісячної процедури перевірки платежів.

Ці реформи спрямовані на те, щоб гарантувати, що субсидії спрямовуються лише тим, хто дійсно їх потребує, одночасно підвищуючи ефективність системи субсидій за рахунок посилення критеріїв відповідності.

В результаті очікується, що загальна кількість одержувачів субсидій скоротиться, що призведе до скорочення загального бюджету допомоги на 15,2%.

Читайте також:

"Ощадбанк" приготував приємний сюрприз: дадуть гроші на комуналку та ліки

Комуналка стане "безкоштовною": платити більше не доведеться

В Україні переглянули тарифи на комуналку: на що доведеться витратити найбільше