Про це мало хто замислюється, але дуже часто за нешкідливими, на перший погляд, діями можуть стояти проблеми, здатні занапастити потенційні врожаї.

Всі знають, що компостна яма виробляє екологічно чисті добрива для грядок і в урожайний рік вона наповнюється швидше, ніж звичайно. Ще б пак, компостна яма приймає у свої "надра" бадилля, листя, дрібні або потріскані коренеплоди, падалицю і багато іншого. Однак, як виявилося, компостування теж має свої правила, а також "персони нон грата".

Так, в компостну яму (купу, готовий компостер) можна укладати: бадилля, виполоте бур'яни, скошену траву, сухе листя, сіно і солому, будь-які рослинні залишки та харчові відходи, а також вміст туалетних відер (якщо ви не використовуєте в них хімію) .

Однак, якщо гарбуза і кабачки, що підгнили, картопля і капуста, цибуля і морква можна сміливо використовувати для добрива, то компостування падалиці яблук має ряд нюансів.

Так, багато городників вважають, що гнилий яблука розносять хвороби, тому їх варто закопати в землю, а не відправляти в компостну яму. У цьому є частка правди.

Справа в тому, що яблука можуть опадати з дерева не від достатку чи вітру, а через те, що яблуня вражена якимось грибковим чи бактеріальним захворюванням. Як правило, такі плоди починають гнити ще на гілці, а також вони відрізняються від своїх здорових побратимів розміром, формою та кольором. Ось такі яблука класти в компост категорично не можна, оскільки вони стануть джерелом інфекції та отруять весь обсяг компостної купи.

Довідка:

  • Більшість мікробів і спор грибка здатна вижити 1,5-2 роки в теплому та поживному середовищі компосту, тому, рознісши добрива по ділянці, ви дозволите шкідникам поширитися та погубити ще не одну рослину.

Рекомендується уважно оглядати падалицю перед компостуванням, хворі на яблука знищувати, а дерева, з яких вони впали, обробляти відповідними препаратами.

По-друге, яблука самі по собі досить кислі і можуть істотно поміняти pH компосту, а потім і ґрунту, до якого він буде внесений. Щоб нейтралізувати їх, перед компостуванням обробіть посічені плоди содою або вапном (з розрахунку 100 г на 10 кг падалиці).

І нарешті, до компостної ями не можна скидати плоди з дерев, які ви обробляли пестицидами в останні 2-3 місяці, а в ідеалі рік.

Для створення якісного компосту бажано не залишати яблука "наодинці", а додати до них скошену траву, листя, овочі та виполоті бур'яни. Також не забувайте прошаровувати рослинну частину компостної купи землею або гною.

Читайте також:

Ваш город перетвориться на безплідну пустелю: що в жодному разі не можна додавати в компост

Як захистити полуницю від бур'янів: урожаю вистачить і на варення, і на компоти

Не втрачайте шансу, забувайте мішки: пішов обвал цін на ключову ягоду - вистачить на компоти, варення і навіть настоянки