Національний банк України запропонував внести зміни до правил безготівкових платежів для підвищення прозорості та ефективності вилучення коштів із банківських рахунків.

Основна мета цієї ініціативи – не допустити приховування грошей особами шляхом зміни чи закриття рахунків, забезпечивши належне відстеження вилучених коштів.

Тепер замість прив'язки вилучення до конкретного номера рахунку він буде прив'язаний до власника рахунку. Це означає, що якщо клієнт змінить номер свого банківського рахунку, вилучення все одно застосовуватиметься.

Також банки будуть зобов'язані продовжувати відстежувати та заморожувати вилучені кошти, навіть якщо рахунок закрито або змінено. Будь-які нові рахунки, відкриті людиною, також підлягатимуть вилученню.

Нацбанк Украины
Нацбанк Украины

НБУ запроваджує суворіші вимоги до банків щодо виконання судових рішень щодо вилучення майна. Це стосується активних, закритих або змінених рахунків, що ускладнює ухилення від сплати боргів чи штрафів.

Ці зміни мають значні наслідки для тих, хто намагається уникнути сплати штрафів, особливо для ухилянтів від військової служби. Штрафи за такі порушення можуть становити від 17 000 до 25 500 грн. для фізичних осіб та до 59 500 грн. для посадових осіб.

Читайте також:

Ощадбанк увів у ступор українців: виплатить по 35 тисяч гривень на оплату комунальних послуг

ПриватБанк "віджимає" пенсії українців: позбавить грошей на карті і "очима не моргне"

Українцям встановили ліміти на зняття грошей: які обмеження запровадили банки