Якщо вірити різним соцопитуванням, більшість українців вважають гривню надійнішою валютою, ніж євро. При цьому лідером народної довіри залишається долар США. Тож не дивно, що всі стежать за його курсом.

Стало відомо, що у понеділок, 16 вересня, готівковий курс долара до гривні в банках України зріс на 5 копійок – до 41,60 грн за долар у середньому. А ось продати американську валюту в банках сьогодні можна загалом за курсом 41,10 грн за долар.

Що ж до перспективи, то експерти вважають, що цього тижня коридори валютних змін на ринку становитимуть 41-41,6 грн/дол. на міжбанку, 41,2-41,8 грн/дол. на готівковому ринку, тому скуповувати долари з надією швидко заробити, поки резону немає.

За оцінкою експертів, навіть незважаючи на можливі нові, ще невідомі військові та економічні виклики, загальна ситуація на валютному ринку залишатиметься досить стабільною та прогнозованою. Гривні не загрожує неконтрольоване знецінення.

"Курсові показники більшістю громадян сприймається як маркер економічної ситуації в країні. Тому ми прогнозуємо, що надалі Нацбанк діятиме ефективно, і коли виникне потреба – досить рішуче", – зазначив голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов.

Не очікує різких змін курсу долара та керівник департаменту макроекономічних досліджень фінансової групи ICU Віталій Ваврищук. За його словами:

  • динаміка ослаблення гривні у другому півріччі 2024 року буде дещо слабшою, ніж у першому;
  • "За курсом прогноз на кінець року незмінний – це коридор 42-43 грн. за долар".

При цьому він наголосив: за нинішніх умов дуже непродуктивно робити короткострокові прогнози щодо курсу гривні. Адже поки що робота валютного ринку визначається алгоритмами інтервенцій НБУ.

"Ми чітко розуміємо, що необхідно гривню поступово послаблювати. Країна живе з величезними дисбалансами зовнішніх рахунків. Їх потрібно поступово знижувати, адже вони роблять економіку вразливішою", – пояснив Ваврищук.

У свою чергу, Національний банк України планує лібералізувати свою валютну політику та зробити курс долара гнучкішим. Крім того, фінрегулятор може повернутись до інфляційного таргетування.

"Рухаємося в напрямку валютної лібералізації згідно з Стратегією пом'якшення валютних обмежень, переходом до більшої гнучкості обмінного курсу і поверненням до інфляційного таргетування. Обмінний курс і надалі виконуватиме функцію поглинача шоків і допомагатиме економіці пристосовуватися до внутрішніх". .

Глава НБУ також запевнив, що політика фінрегулятора у поєднанні з керованою гнучкістю і надалі запобігатиме надмірним коливанням і втраті контролю за інфляційними та курсовими очікуваннями.

Читайте також:

Вже й це відберуть: банки зніматимуть 20% суми, яка у вас лежить на картці – до чого готуватись

Грошова допомога для українців: хто отримає у вересні, а хтось про гроші може і не мріяти

Стосується всіх, у кого стоїть колонка та газова плита: українців штрафують на колосальні гроші

Вересень принесе гроші та удачу: 3 знаки Зодіаку, які отримають усе, чого так довго чекали