Міністерство аграрної політики України представило прогнози щодо очікуваних цінових тенденцій на основні продукти харчування цієї осені.

Під час роз'яснень, організованих Центром економічної стратегії (ЦЕС), перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький поділився прогнозами щодо свинини, птиці, яєць та молочних продуктів.

За словами Висоцького, найбільше помітне зростання цін, швидше за все, буде на молочні продукти. Експерт пов'язує це з літньою спекою, яка негативно вплинула на кормові культури, скоротивши виробництво молока та спричинивши зростання цін. Очікується, що ця тенденція сприятиме інфляції в країні і схожа динаміка спостерігається і за кордоном.

З іншого боку, свинина, птиця та яйця зазнають лише помірних коливань цін. Заступник міністра наголосив, що ці продукти не повинні зазнати суттєвого зростання цін і, швидше за все, він буде не дуже сильним.

"Але загалом воно не падає. І, швидше за все, триматиметься на рівні в середньому попереднього року плюс-мінус. Попередній прогноз показує, що суттєвих змін не буде", - пояснив Висоцький.

Продукти
Продукти

Проте загальні тенденції цін на продукти харчування у 2024 році демонструють різну динаміку:

Овочі та яйця останнім часом показали різке зростання цін: ціни на овочі зросли на 5,2%, а на яйця — на 7,1% за останній місяць.

За останній рік городина зросла на 36%, а ціни на яйця впали на 20%.

Ціни на інші основні продукти, такі як цукор (2,3%) і хліб (2,4%), також зросли, а ціни на фрукти знизилися на 7,4%.

Зростання цін
Зростання цін

Читайте також:

Час сушити сухарі: ціни на найпопулярніший і найдоступніший продукт б'ють усі рекорди

Доведеться їсти без масло: ціни на ключовий у всьому світі продукт б'ють рекорди

Які продукти в жодному разі не можна зберігати разом у холодильнику, каморі, підвалі та будь-якому місці