Ще нещодавно Україна була у трійці найбільших постачальників зерна на світовий ринок, а її роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки було важко зменшити. От тільки росіяни вже третій рік навмисно підпалюють українські поля з пшеницею, щоб залишити Україну і мир без хліба. Так, армія Путіна лише цього сезону знищила сотні гектарів пшеничних полів у Запорізькій та Дніпропетровській областях. Не дивно, що аграрії заявили про суттєвий недобір продовольчої пшениці у 2024 році.

Стало відомо, що станом на перші числа вересня поточного року запаси пшениці в Україні склали 18,7 млн. тонн і це суттєво менше від середньорічних показників попередніх років, коли цей показник перевищував 20 млн. тонн.

Тобто є ймовірність, що ціни на хліб значно зростуть.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Всеукраїнської аграрної ради із посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

"Якщо експорт триватиме на рівні 2 млн. тонн на місяць, то пшениці може вистачити до березня-квітня наступного року. Однак, об'єктивно кажучи, обсяг пшениці для експорту буде невеликим, і зазвичай ціна зростає через зменшення пропозиції", - прогнозують аналітики.

Експерти зазначають, що у серпні ринок залишався стабільним завдяки форвардним контрактам, проте у вересні ситуація починає змінюватися.

"Трейдери повідомляють, що пропозицій щодо пшениці небагато. І якщо в серпні вдалося утримати ситуацію завдяки форвардним угодам, то у вересні таких контрактів майже немає. Ринок працюватиме переважно на основі спотових угод", - наголошують аналітики.

Вони додають, що на світовому ринку є фактори, що можуть вплинути на ціну пшениці. Зокрема, на ринок очікує новий звіт Міністерства сільського господарства США (USDA) та корекцію даних виробництва пшениці в ЄС.

Читайте також:

Чи доведеться брати кредити на продукти? Вже восени ціни на овочі, хліб, м'ясо, молочку та гречку можуть шокувати

Головне – без цвілі: як хліб може допомогти збільшити врожай помідорів та огірків

Покладіть це в хлібницю, щоб хліб довго не псувався і не покривався пліснявою: хитрість, яка вас здивує