Відомо, що льох – необхідна частина будь-якого приватного будинку, адже там зберігаються усі продукти харчування та консервація. Погріб має бути сухим, провітряним та вологістю між 60% та 75%. Стало відомо, як досягти таких ідеальних умов.

Так, кожен другий українець стикається з проблемою вогкості у підвальних приміщеннях та погребі. А якщо до підвищеної вологості ще додати застояне повітря та постійну температуру, то розвитку цвілі не уникнути. А в такому льоху швидко псуються овочі та фрукти, закладені для зберігання, а також іржавіють кришки на консервації.

Щоб захиститися від плісняви, рекомендується стіни та стеля перед побілкою обробити борною кислотою. Пропорція: 20мл на 1 л води. Це необхідно для контролю вологості у приміщенні та профілактики появи грибка.

За наявності плісняви ​​на стінах використовується розчин мідного купоросу або будь-який інший засіб від плісняви. Після обробки всі залишки необхідно зчистити зі стін та стелі, а чиста поверхня шпаклюється. Додатково стіни можна пофарбувати фарбами, що містять антисептичні домішки.

Є ще один дуже простий спосіб позбавлення вогкості в льоху. Йдеться про негашене вапно.

Цей спосіб активно використовувався і раніше, проте зараз про нього почали забувати. Підготуйте ящик, що не має отворів, засипте в нього два пакети негашеного вапна. Залишіть гранули у такому вигляді до весни.

Цей вид вапна відмінно вбирає зайву вологу, через що вона поступово гаситься. Вже навесні компонент можна використовувати як добрива.

Ви будете здивовані, коли не побачите у льоху ніякого конденсату, неприємного запаху вогкості. Негашене вапно впорається з проблемою за дві секунди, при цьому не нашкодивши врожаю.

Довідка: Негашене вапно не має насиченого запаху, тому такий метод є найбезпечнішим. Також вона підходить для усунення вогкості та в інших сільськогосподарських приміщеннях.

Читайте також:

Запишіть цей секрет: як зберігати картоплю в квартирі та у льоху, щоб вона не проростала

Зробіть це вже зараз: як підготувати льох до зберігання врожаю, щоб нічого не гнило і не псувалося

Запам'ятайте це, коли копатимете картоплю: що потрібно покласти в льох, щоб ваш урожай не зростав і не гнив