Ні для кого не секрет, що Іран і Росія свого часу виступали як союзники у громадянській війні в Сирії, воюючи на боці режиму Башара Асада. Зараз стало відомо, що Іран допомагає Росії вбивати українців.

Так, 2022 року іранці поставили Росії БПЛА Shahed, зараз балістичні ракети. При цьому реакція офіційного Тегерана що у 2022-му році, що зараз була традиційною для нього: "це не ми, на нас обмовляють".

Наприклад, у жовтні 2022-го тодішній глава МЗС Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахіян у відповідь на закиди в постачанні дронів був відверто цинічним: "Ми вважаємо, що допомога у озброєнні будь-якій стороні конфлікту тільки продовжить війну, і ми не вважаємо війни правильною, ні в Афганістані, ні в Сирії чи Ємені". Зазначимо, що Аллах покарав його за брехню – 19 травня цього року міністр загинув разом із президентом Ібрагімом Раїсі під час аварії вертольота.

Зараз офіційний представник МЗС Ірану Насер Канаані говорить те саме у відповідь на звинувачення американських ЗМІ, що Іран продає Росії балістичні ракети Fath-360.

Водночас, держсекретар США Ентоні Блінкен напередодні свого візиту до Києва 11 вересня заявив, що Іран передав Росії понад 200 ракет Fath-360, які, найімовірніше, будуть використані для ударів по енергетичній, військовій та цивільній інфраструктурі України восени та взимку цього року. .

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у зв'язку з цим знову звинуватив Іран у брехні та нагадав епізоди з передачею Іраном для Росії ударних безпілотників типу "шахед" та будівництвом заводу з їхнього випуску.

"Безумовно будь-яка країна, розуміючи, що вона передає країні-агресору той чи інший обсяг зброї - вона порушує безумовно міжнародне право і матиме санкції, що наростають. Іран це усвідомлює. Тому, безумовно, вони будуть, скажімо, як говорити, спростовувати" інформацію" , – каже Подоляк.

Крім того, Подоляк упевнений, що передача іранської балістики РФ прискорить зняття заборон бити Росією.

"Це прискорює ухвалення рішень щодо необхідності надання додаткових систем ППО Україні та зняття всіх цих неформальних заборон, що дозволяють бити (по Росії – ред.). Тому що ми ж говоримо знову ж таки про балістику малої дальності. Тобто пускові установки будуть знаходитися безпосередньо по лінії фронту для того, щоб їх ефективно використати. Тому масштабування ударів по глибині території РФ – це питання дуже близького часу", - заявив він.

Читайте також:

Про мирні переговори з Україною вже заговорив і Шойгу: що він розповів

Мирні переговори з Росією: у РНБО розповіли про готовність Путіна сісти навпроти Зеленського

Путіну тепер дуже погано: Лавров зробив гучну заяву про переговори з Україною