Восени багато власників приватних будинків і дач збирають опале листя і спалюють їх або викидають. Ще б пак, по-перше, намокаючи під осіннім дощем, опале листя перетворюється на негарну слизьку масу, а по-друге - листя може бути заражене хвороботворними мікробами або грибковими спорами, тому багато хто впевнений, що позбавляючись від листя, люди знищують розсадник хвороб. Ось тільки стало відомо, що спалювати листя волоського горіха дуже небезпечно.

Стало відомо, що при спалюванні листя волоського горіха виділяється речовина бензопірен, який може спричинити рак у людини. Більше того, разом із димом у повітря піднімаються ще й діоксини – вони вважаються найотруйнішими речовинами для людей.

Так, надихавшись димом від спалювання листя, можна отримати кашель, ядуху, бронхоспазм, алергію, зниження імунітету. Особливо небезпечно вдихати такий дим дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку.

Довідка:

  • Під час спалювання однієї тонни листя, кажуть лікарі, у повітря потрапляє близько 30 кг небезпечних речовин. Потім вони всі осідають на нашу шкіру або вдихаються у легені.

Спалювати листя волоського горіха не варто ще й з тієї причини, що вони можуть стати в нагоді в господарстві.

Варіанти використання листя волоського горіха

● Щільно набийте ними пакети. Вийшла великою крихтою посипте полуницю - кущі і міжряддя. Навесні на неї не нападатимуть шкідники, особливо слимаки, і його не потрібно буде обробляти «хімікатами».

● Якщо в розсаднику завелася капустянка, просипте в міжряддях і заглибіть листову потерть, їй це не подобається.

● Сухе листя можна використовувати для укриття моркви та буряків на зимове зберігання - воно зберігається до квітня майже без втрат.

● Листям можна удобрювати сам горіх та інші дерева. Викопайте навколо дерева невелику траншею і засипте її сумішшю з листя та курячого посліду.

● Ви можете приготувати концентрат для лікування рослин від попелиці, павутинного кліща, колорадських жуків та гризунів. Беремо бочку (дерев'яну чи оцинковану) і доверху наповнюємо її листям. Залийте якнайбільше окропу і закрийте: фольгою та щільною кришкою. Чекайте до весни.

● Також листя волоського горіха можна розкласти на полицях шафи від молі або закласти в мишачі нори та ходи. Це дуже хороший спосіб позбутися мишей у саду.

Читайте також:

Такого ще не було: Москву охопила пекельна пожежа, з вогнем не справляються навіть гелікоптери.

Справжнє вогняне пекло в Росії: "пожежа прокляття" не можуть погасити вже третю добу - люди просять Бога про пощаду

Росія в жалобі: стрілянина та пожежа в торговому центрі, доля сотень людей невідома