Останнім часом все частіше у суспільстві звучать твердження, що права дитини починаються з туалету у школі. І справді, нещодавно освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповідав, що в Україні функціонує понад 440 навчальних закладів без внутрішніх туалетів. А деякі школи, навіть маючи внутрішні туалети, закривають їх чи доводять до жахливого стану. Саме через це у 121-й школі у Дніпрі стався масштабний скандал.

Так стало відомо, що учні 121-ї школи у Дніпрі не мають можливості реалізувати свої фізіологічні потреби у навчальному закладі. Вся справа в тому, що в дитячих вбиральнях цієї школи немає ні кабінок, ні перегородок, а унітази стоять поряд одна з одною без кришок.

Про це розповіли у місцевих пабликах. Батьки обурені, бо діти терплять додому, аби тільки не ходити до туалету у школі.

"Як ви вже зрозуміли, про приватність тут не чули!" – пишуть у місцевих пабликах.

"Брудно, немає туалетного паперу, неприємний запах, немає кришок і навіть немає кабінок. Ну це жах!" — зазначає одна з мам.

"На фото дитячі туалети у школі №121. Як ви вже зрозуміли, про приватність тут не чули! Цікаво, директорка школи сама б сходила в таку вбиральню?" - пише “Дніпро оперативний”.

І це при тому, що державні санітарні правила для загальноосвітніх навчальних закладів передбачають наявність у школах окремих санітарних вузлів для дівчаток та хлопчиків.

Крім того, згідно з санітарним регламентом для шкіл, який набув чинності 1 січня 2021 року, туалети у школах мають:

  • розташовуватися лише у приміщенні;
  • у них мають бути паперові або електрорушники, рідке мило, туалетний папір;
  • в них повинні бути кабінки, а в кабінках повинні бути дверцята: непрозорі, висотою не менше 1,5 метра і закриваються зсередини.

Тим часом, батьки учнів 121-ї школи у Дніпрі стверджують, що стан туалетів не змінювався з часів їхнього навчання у цій школі.

"Дитина додому приходить після чотирьох уроків і біжить відразу в туалет. Каже там, у школі, неможливо ходити. І укриття там таке собі", - розповіла одна з мам.

Уся школа має лише одну кабінку на третьому поверсі, проте вона не закривається.

До речі, з'ясувалося, що аналогічна проблема із туалетами спостерігається не лише у 121 школі. Наприклад, у 44-й гімназії, де цього року на ремонт було виділено майже 900 тисяч гривень із міського бюджету, між унітазами встановлені лише перегородки – дверей немає.

Після розголосу школа на інцидент відреагувала.

У Департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради повідомили журналістам, що в курсі ситуації з туалетами у школі №121.

На запитання щодо причин такого стану туалетів, у департаменті пояснили, що раніше проводили збори з батьківськими радами, на яких виявили необхідність критичного ремонту у низці міських шкіл. За словами начальника відділу матеріально-технічного забезпечення Олександра Аджимяна, у 2020-2021 роках було виконано ремонт у 67 школах, і роботи планувалося продовжити. Однак, як стверджує він, початок повномасштабної війни внесло корективи до цих планів.

"Головні завдання зараз - це встановлення вікон після "прильотів". Відповідно, ми вибираємо в рамках того фінансування, яке є. На жаль, багато людей забули, що на період війни є зменшення ресурсів, як фінансових, так і трудових ресурсів, у тих же підрядних організацій, виконавців, заводів виготовлення вікон – є такі проблеми", – додав він.

Читайте також:

Ваша дитина виросте генієм: пари знаків Зодіаку, у яких народжуються "надлюди"

Мами, не пропустіть цієї можливості: хто з українок зможе отримати гроші, щоб найняти няню для дитини

Українці масово скаржаться на затримку виплат: людям розповіли, із чим це пов'язано