Якщо вірити статистиці, то із 1,128 млн зареєстрованих у ZUS 759,4 тисяч – це українці. При цьому кожен п'ятий біженець у Польщі – чоловік.

І ось стало відомо, що польський уряд вирішив допомогти Україні повернути її громадян віком від 18 до 60 років, які прибули до Польщі після початку повномасштабного російського вторгнення. Щоправда, є одна умова.

Так, Польща готова надати всі необхідні умови для безпечного та організованого перетину кордону тим військовозобов'язаним чоловікам, які хочуть повернутися до України добровільно.

Про це повідомив офіційний представник польського уряду на прес-конференції, зазначивши, що Польща шанобливо ставиться до суверенітету України та розуміє важливість поповнення лав українських збройних сил у цей складний період.

Крім того, Польща співпрацює з українськими дипломатичними установами на своїй території, щоб забезпечити належну координацію та підтримку тим, хто ухвалив рішення повернутися до України для виконання свого військового обов'язку.

Що ж до примусового повернення, то навіть в Офісі президента розуміють, що це неможливо.

"Польща готова допомогти. Вона навіть розпочала там цей рекрутинговий проект, добровільно. Ми примусово цього не можемо зробити, тому що законодавства інших країн чіткі – якщо людина звернулася, отримала притулок чи ще якось легалізована на території цієї країни, ніхто примусово її відправляти". на війну не буде", - заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Читайте також:

Про машину можна буде забути: за що в Польщі почнуть відбирати посвідчення водія

Українцям розповіли, як оформити закордонний паспорт у Польщі: важливе роз'яснення

Не залишайтеся без грошей: українці у Польщі зможуть отримати нові виплати на дітей