Якщо уважно вивчити історію, кожен українець дізнається, що копійкою завжди називалася розмінна монета Росії. Не дивно, що Нацбанк запропонував перейменувати копійку на шаг, оскільки стара назва – символ окупації. У НБУ вважають, що такий крок має сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості.

Так, у НБУ розповіли, що вже розробили пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 32 Закону України "Про Національний банк України". Зокрема, співвідношення між копійкою та шагом дорівнюватиме 1:1.

Про це сказав Олег Прохода, директор департаменту грошового обігу НБУ.

Крім того, нові українські монети шаги, які замінять копійки, матимуть таку саму масу та колір. Змінитись може лише трохи дизайн.

"Назва "шаг" давнього українського походження, вона вже використовувалася як на території України, так і в українському грошовому розрахунку. Це унікальна назва монети, якої не знають інші лінгвокультури. До речі, слово "шаг" часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників", - заявили в НБУ.

За словами Проходи, карбоване обладнання не потрібно буде змінювати і навіть суттєво переналаштовувати, а отже жодних додаткових видатків з державного бюджету України чи з боку НБУ не планується.

"На 2025 рік заплановано карбування 20 млн монет. Зараз номіналом 50 копійок. Питання лише в тому, чи карбувати в 2025 році знову радянські "копійки" чи українські "шаги". Але якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів" , – каже Олег Прохода.

Не буде й додаткових витрат на виведення з обігу копійок. Справа в тому, що у разі прийняття потрібних законодавчих змін, монети під назвою "копійка" не вилучатимуться з обігу. Монети "шаг" та "копійка" будуть в обігу одночасно.

"Громадянам не потрібно буде спеціально збирати, здавати, обмінювати одні на інші. Відповідно не виникатиме витрат, пов'язаних із миттєвим вилученням та утилізацією монет номіналом 50 копійок та виготовленням розмінних монет номіналом 50 шагів на їх заміну", - резюмував Прохода.