Ні для кого не є секретом, що втрати української енергосистеми на сьогоднішній день перевищують 9 ГВт потужності. Саме тому Україна змушена застосовувати графіки відключення світла після кожного ракетного обстрілу, адже щоразу фіксується значний дефіцит в енергетичній системі країни. І, схоже, взимку ситуація буде ще складнішою.

Так, за прогнозами експертів, українцям у зимовий період потрібно підготуватися до відключень світла до 12 години на добу. І це є ще оптимістичний сценарій. У найгіршому з варіантів без електроенергії доведеться проводити до 20 години на добу.

Про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації при РНБО.

Так, експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, залежно від розвитку подій, прогнозує кілька сценаріїв ситуації в енергетиці в осінньо-зимовий період 202402025р.р.

За оптимістичним прогнозом, якщо на стабільній основі працюватимуть 8-9 енергоблоків АЕС, а зима буде "європейською" без сильних морозів, то планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегават) з 6 ГВт пошкодженої потужності. За такого розвитку подій можливі відключення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу.

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2000 мегават потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною з морозами -10. Тоді система опиниться у кризовій ситуації.

За найгіршим сценарієм, якщо РФ продовжить атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 години на добу без світла та опалення.

Згоден із такою перспективою і член енергетичного комітету Верховної Ради Сергій Нагорняк. За його словами, якщо температура взимку опуститься до -10°C, українці з великою ймовірністю матимуть електроенергію лише протягом 12-14 годин на добу, а решта часу – приблизно 10 годин – будуть без світла.

У жодному разі повністю виключити можливість тривалих відключень побутових та промислових споживачів неможливо.

"Якщо російські обстріли будуть не такими результативними, а енергетикам вдасться відновити певну кількість генерації, можливі регулярні відключення світла цієї зими будуть максимально короткостроковими", - повідомляють у Центрі протидії дезінформації.

Об'єднана енергетична система України (ОЕС-У) складається з 76-ти гідроелектростанцій та гідроакумулюючих станції, 26-ти теплових електростанцій та теплоцентралей, 4-х АЕС, 12-ти сонячних та 8-ми вітряних електростанцій, об'єднаних магістральних ліній2 електропередач, протяжністю 5 тис. км та 135 трансформаторних підстанцій для них. Особливістю української ОЕС є необхідність дотримуватися постійного балансу між виробництвом та споживанням електроенергії.

Зараз Україна генерує до 11,5 ГВт-годину, а споживає понад 13 ГВт (минулої зими на піку попиту – близько 18 ГВт). Тому розрив між тим, що може виробляти система, і попитом у піковий годинник зберігається на рівні 2,4 ГВт-год.

Частково цей дефіцит покривається імпортом електроенергії, але це не завжди рятує, тому що максимально таким шляхом можна отримати лише 1,7 ГВт.

Також потрібно пам'ятати, що не працює Дніпрогес, суттєво пошкоджено Київську ГЕС, фактично виведено з ладу ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 у Києві, зруйновано єдину потужну ТЕЦ-5 у Харкові.

Кардинально змінити ситуацію могли б шість блоків Запорізької АЕС, але з березня 2022 року її окупували росіяни.

Читайте також:

Завдяки Путіну росіяни почали жити у страху, відчувши війну в Курсі – карма у дії

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Зеленський зробив важливу заяву про закінчення війни: що буде, якщо партнери не встоять