Україна стикається з ризиком відключення електроенергії в міру наближення опалювального сезону, що обумовлено значним зростанням споживання електроенергії, яке очікується найближчими тижнями.

За словами Юрія Корольчука, експерта з енергетики з Інституту енергетичних стратегій, зростання попиту відбудеться, оскільки домогосподарства почнуть використовувати електричні обігрівачі, щоб упоратися з нижчими температурами.

Корольчук пояснив, що енергетична система вже перебуває під навантаженням, і ситуація може погіршитись із настанням холодів. Багато людей, які шукають альтернативи відкладеного центрального опалення, покладатимуться на електричні прилади, що призведе до сплеску споживання електроенергії. В результаті деякі регіони можуть зіткнутися з обмеженнями споживання для стабілізації мережі.

Вимкнення світла, фото: youtube.com
Вимкнення світла, фото: youtube.com

Цього року опалювальний сезон починається пізніше звичайного, і влада прагне економити постачання газу. Однак очікується, що це зрушення перекладе велике навантаження на електричні мережі, що потенційно ставить під загрозу стабільність системи енергопостачання.

Корольчук зазначив, що відключення можуть відбуватися, хоч і не такі серйозні чи тривалі, як у минулому. Ситуація може погіршитись, якщо температура різко впаде, особливо під час нічних заморозків до -10°C або денних мінімумів до -5°C.

Скрін публікації
Скрін публікації

Також ймовірно, що наслідки відключень відрізнятимуться у різних регіонах. У деяких районах можуть спостерігатися лише короткочасні відключення, тоді як в інших можуть виникнути суттєвіші перебої.

Мешканцям рекомендується підготуватися до можливих відключень та ефективно використовувати обігрівачі, щоб залишатися у теплі у критичні моменти.

Читайте також:

Відключення світла - не біда: скільки коштуватиме енергонезалежність будинку

Було запроваджено графіки відключень світла: де в Україні змінилися обставини

Не лише відключення світла: українців попередили про проблеми у подачі води