2025 року українці можуть зіткнутися зі значним зростанням вартості життя через очікуване зростання цін на продукти харчування та тарифи на комунальні послуги, повідомляє 24 канал.

Національний банк України повідомив, що коригування тарифів на природний газ, тепло і гарячу воду може розпочатися наступного року, оскільки чинний мораторій, який тимчасово обмежує зростання тарифів, залишається чинним.

Фіксований тариф на природний газ у розмірі 7,96 грн. за кубометр діє до 30 квітня 2025 року. Проте голова «Нафтогазу» Олексій Чернишев наголошує, що ринкова ціна становить 15 грн. за кубометр. Наразі різниця між фіксованою та ринковою ціною субсидується державою, але цей порядок може змінитися, що призведе до підвищення тарифів на газ.

Комуналка
Комуналка

Тариф на електроенергію для домогосподарств також зафіксовано на рівні 4,32 грн за кВт·год до 30 квітня 2025 року. Однак, враховуючи поточні труднощі в енергосистемі України, наступного року можуть бути потрібні додаткові перерахунки, що може призвести до збільшення витрат для споживачів.

НБУ попередив, що у великих містах у 2025 році можуть суттєво зрости тарифи на воду та каналізацію. Тим часом невеликі міста та муніципалітети вже коригують ці тарифи, оскільки місцеві органи влади мають право самостійно регулювати ціни на комунальні послуги в межах своєї юрисдикції.

Читайте також:

Опалювальна субсидія прийде не повністю: чому частина виплат на комуналку "випарується"

Стосується всіх, хто має борг за комуналку: як раніше вже не буде

Як перезимувати в теплі та не розоритися на комуналці: секрети економії на платіжках