З 11 жовтня запрацював новий наказ Міноборони № 532, який запроваджує правила використання фото- та відеозапису представниками ТЦК та СП.

Метою цього наказу є посилення контролю та прозорості процедур військового обліку, а також документування дій як співробітників ТЦК, так і осіб, які підлягають перевірці.

Основні вимоги нових правил:

Співробітники ТЦК тепер зобов'язані документувати будь-які порушення, скоєні призовниками, військовослужбовцями та резервістами з використанням фото- та відеотехніки.

Співробітники ТЦК також повинні фіксувати власні дії під час перевірок для забезпечення відповідальності.

Громадяни мають бути проінформовані про те, що їх записують, що допомагає мінімізувати конфлікти та захистити їхні права під час взаємодії.

Управління даними та їх зберігання:

Записані кадри зберігатимуться протягом 30 днів з можливістю продовження, якщо вони знадобляться як докази в адміністративних чи кримінальних справах.

Також керівник кожного TЦК призначить відповідального за управління відеоматеріалами та ведення журналів використання пристроїв та карток пам'яті.

Персональні дані, отримані під час запису, не можуть бути розкриті, якщо це не вимагається згідно із законом.

ТЦК
ТЦК

Процедури перевірки:

Згідно з чинним законодавством, представники TЦК уповноважені вимагати документи військового обліку у громадян віком від 18 до 60 років.

Перевірка документів може проводитись у громадських місцях, на робочих місцях, у навчальних закладах чи за місцем проживання громадян.

Інформація, надана під час перевірок, зіставляється з Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

У разі виникнення невідповідностей чи проблем із документами людини співробітники поліції можуть супроводжувати осіб у TЦК для розслідування.

Міноборони наголошує, що ці заходи спрямовані на забезпечення більшої прозорості та справедливості у процесах військового обліку. Відеодокази, що документують дії як представників TЦК, так і громадян, допоможуть вирішити потенційні суперечки та надати об'єктивні записи взаємодій.

Очікується, що посилення нагляду покращить дотримання правил військового обліку, водночас захищаючи права громадян.

Читайте також:

ТЦК дали більше повноважень: мобілізація та поліція церемонитися не стануть

ТЦК посилюють "вилов": мобілізація включає турбо режим

Скасування відстрочки та мобілізація студентів: на кого першими чекають у ТЦК і можуть закликати